Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 29. 23:13, péntek | Külföld
Forrás: hvg/complex/wikipedia/web/zsuffa

Quentin Tarantino :-D rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja

Quentin Tarantino :-D rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja

Sose mondd, hogy gondolod, amikor tudod, és sose mondd, hogy tudod, amikor csak gondolod. (Quentin Tarantino)

Tarantino a Tennessee állambeli Knoxville-ben látta meg a napvilágot. Apja, Tony Tarantino olasz származású színész és amatőr zenész még születése előtt elhagyta akkor még csak 16 éves, ír-cseroki indián származású anyját.

Gyermekkora Los Angelesben telt, a középiskolát otthagyva végül a Video Archives elnevezésű tékában kötött ki, ahol ideje nagy részét filmnézéssel töltötte, hogy aztán a látottakat részletesen megbeszélhesse barátjával, Roger Avaryval, akivel később egy sor filmen dolgozott együtt.

Mi nézők, pedig igazán hálásak lehetünk a sok – a legtöbbek által gagyinak tartott – karatefilmért, zsarufilmért, horrorért, mert ezek voltak igazából Quentin Tarantino „oktatói”, „egyetemi kuruzusai”, amiből aztán összeállt ez a bizonyos Tarantino világnézet.

Két forgatókönyv, a Tiszta románc és a Született gyilkosok megírásával indított.

Az előbbit Tony Scott rendezte meg 1993-ban, az utóbbit pedig Oliver Stone 1994-ben.

Az első rendezőként is jegyzett filmje az 1992-ben bemutatott Kutyaszorítóban, amellyel meg is alapozta hírnevét az addig ismeretlen rendező.

Mindenki ismeri az 1994-es Ponyvaregényt, Tarantino második filmjét, és csaknem mindenki oda is van érte.

A film John Travoltát és Bruce Willist a legmélyebb gödörből rángatta elő, Uma Thurmanből és Samuel L. Jacksonból pedig végképp világsztárt csinált.

Nem sokkal a Ponyvaregény után Tarantino, amúgy fél kézről, megírta Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatig című horrorfilmjének forgatókönyvét, amiben játszott is, de 1997-ben már jött is az újabb film, a Jackie Brown.

Ez Tarantino egyetlen adaptációja, Elmore Leonard Rum Punch című regényét persze alaposan a saját képére formálta. A fehér Jackie Burke helyett a fekete Jackie Brown lett a főhős.

A casting: Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Robert Forster. A maszekban csempészkedő, középkorú stewardess története egyszerre végletekig izgalmas krimi és megindítóan emberi sztori, iszonyúan menő zenékkel.

Kill Bill. Tarantino egy filmet tervezett ebből is, de a négyórás terjedelem miatt a két részt fél év különbséggel mutatták be.

Az ötlet a főszereplő Uma Thurmannel közösen született még a Ponyvaregény forgatása közben. Forgatókönyve az esküvője napján fejbelőtt, gyermekét elvesztő menyasszony könyörtelen vérengzéssel járó bosszúhadjáratára épül.

2007-ben újra Robert Rodriguezzel dolgozott együtt a Grindhouse – Halálbiztoson. A 70-80-as évek B kategóriás filmjei előtt tisztelgő produkcióban mint színész, producer és rendező is aktív szerepet vállalt.

A második világháborúban, a megszállt Franciaországban játszódó Becstelen brigantyk: Az impozáns szerepelőgárda - Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth és Diane Kruger.

A Becstelen Brigantykkal Tarantino több legyet ütött egy csapásra: pályafutása néhány legjobb párbeszédét írta, újabb műfajt, a háborús kalandfilmet húzhattott le a listájáról, ráadásul a filmszalagnak és a vetítéseknek is ügyesen udvarolt azzal, hogy egy képzelt párizsi mozi vetítőtermébe és gépházába helyezte a film több kulcsjelenetét.

A 2012-es Django elszabadul című western:

A film a rabszolgatartó Délen játszódik, három évvel a polgárháború kitörése előtt. A főszerepekben Leonardo DiCapriót, Jamie Foxxot, Christoph Waltzot, Samuel L. Jacksont felvonultató, erőszakban tobzódó film egy szökött rabszolga bosszúhadjáratát beszéli el korábbi gazdái ellen.

Ezt követte 2015-ben Az aljas nyolcas című western, amely Tarantino leginkább megosztó filmje.

A polgárháború után játszódó kamarawestern castingjánál nem erőltette meg magát, az mégis tökéletes lett: jól bevált Tarantino-veteránok (Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen), már használt arcok (Kurt Russell, Walton Goggins, Bruce Dern) és két újonc (Jennifer Jason Leigh, Demián Bichir) játszanak össze.Tarantino minden filmjében licencelt zeneszámokat használ írt zene helyett, ebben viszont nem: Ennio Morricone-t kérte fel komponálásra.

Tarantino kilencedik filmjét, a Volt egyszer egy Hollywood-ot 2019-ben mutatták be a cannes-i filmfesztiválon.

A Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Margot Robbie főszereplésével készült alkotás. Los Angelesben játszódik a hippimozgalom idején, Hollywood aranykorának végén, fontos szerepet kap benne Roman Polanski filmrendező várandós felesége, Sharon Tate.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak