Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. Április 11. 16:00, kedd | Belföld
Forrás: mazsihisz

Presser Gábor – A MAGYAR ZENE KIEMELKEDŐ ALAKJA

Presser Gábor – A MAGYAR ZENE KIEMELKEDŐ ALAKJA

1948. május 27-én született és négy évesen kezdett el zongorázni.

Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle.


A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben.
A Kertész utcában végezte az általános iskolát. Nem messze innen, a Dob utca 46/B szám alatt laktak az első emeleten, a nagy dzsessz-zenész, Beamter Bubi és Seress Rezső szomszédságában, közvetlenül Seress alatt: egyik legerősebb zenei inspirációja volt, hogy a Mester minden áldott délután, napi több órában hallgatta saját, elviselhetetlenül fülbemászó szerzeményét a legkülönbözőbb variációkban.
Ez az emlék szülte a csodálatos Plafon-dalt egy Parti Nagy Lajos szövegírói közreműködésével készült lemezen, a valaha írt leglíraibb Szomorú vasárnap-feldolgozást.


A többi már a rock-történelemkönyvek arany lapjairól is ismert: az Omega, Trombitás Frédi, a Gyöngyhajú lány, a talán legkiválóbb magyar rockzenekar, az LGT, a Képzelt Riport, a Padlás, a Sose halunk meg főcímzenéje.
Tudják, a Nagy utazás: szövegét írta Bereményi Géza, a zenéjét szerezte Dés László, énekli Presser Gábor azzal az összetéveszthetetlen dörmögéssel, amely úgy hozzátartozik már a Hrabal figuráit idéző Slemil, a vállfás Gyuszi bácsi alakjához. És aztán ott van még a szomorú igazság, amelyet ugyancsak Presser fogalmazott meg ismerős hangján dörmögve, hogy „a csúnya fiúknak is van szíve”.
A történet folytatása is ismerősen magyar: feltűnt a horizonton egy ponton Amerika, de az oly megérdemelt világkarrier nem jött, persze, össze: a tűnődő zenész ugyanis felhívta az anyukáját, hogy ez van, és hogy jöjjön utána, a mama pedig, mit tesz Isten, nem akart menni. Úgyhogy maradt mindhalálig a Dob utca és a Klauzál tér.


Azt viszont lehet, hogy nem tudták, hogy amikor itt, a létező szocializmus Magyarországán járt Slomo Carlebach, az éneklő hippirabbi és a Raj-testvérek, Tamás és Ferenc kis lakáskoncerteket szerveztek a számára, egy Presser Gábor nevű fiatalember kísérte zongorán alkalmi fellépéseit.


További sok évtizednyi behízelgő dörmögést kívánunk neki és magunknak.

Forrás:https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kultura/72-eves-presser-gabor, fotók: 24.hu, nlc, playboy, index, web)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.