Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 08. 07:34, vasárnap | Sport
Forrás: mno.hu - Fotó: MTI

Pompás játékkal vertük a világbajnokot

Pompás játékkal vertük a világbajnokot

Biros Péter hiányában, de Szécsi Zoltánnal újra a soraiban győzte le a VI. Volvo Kupán a világbajnok Olaszországot a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Így vasárnap 11 órakor a székesfehérvári torna serlegéért játszik Németország ellen.

Azok után, hogy a Volvo Kupa első játéknapján majdnem minden úgy alakult, ahogy elterveztük – Németország nagyot hajrázva egy góllal megverte a regnáló világbajnok Olaszországot, az esti találkozón pedig Kásásék darálták be Kanadát –, nyugodtan huppanhattunk le a második nap esti műsora elé, mert bár a németek megszerezték második győzelmüket Kanada ellen (12-8, ezzel eldőlt, nagy valószínűséggel vasárnap a magyar-németen dől el a kupaelsőség sorsa), az olaszoktól a Volvo-kupák eddigi történetében még nem kaptunk ki.

Tehát majdnem minden: ugyanis a torna előtt közvetlenül az utolsó előtti számba jöhető centerünk kidőlt a sorból, így a Kanada elleni meccsen Steinmetz Ádám pihenésekor Szivós Mártont kellett középre vezényelni, aki hiába harcolt ki ötméterest és okozott sok zavart, azért a mintegy egy hét múlva rajtoló eindhoveni Eb szintjén lehet, hogy nem neki kéne darálót játszani. Kemény Dénes nincs könnyű helyzetben, de egy-két ránca kisimulhat addig – főként, ha formába lendül legalább az egyik fiatal kapus, mondjuk a Kanada ellen majdnem végig védő Baksa László, vagy használhatóan egészséges lesz Szécsi Zoltán. Mindenesetre az olaszok elleni mérkőzés kapcsán szerdán úgy vélekedett, hogy ez lesz a legfontosabb a három találkozó közül, mert ki kell csinálnunk egy világsztár ellenfél önbizalmát, hogy legalább eggyel kevesebb aspiráns legyen az eléggé kiegyenlített mezőnyben.

Itt a Szécsi, hol a Biros?

Kezdésre máris volt jó hír, mert bár a Kanada ellen fontos gólt dobó, kicsikét sérült Birost nem nevezte a kapitány – csakúgy, mint a cserekapus Deckert, a sérült Hárait, a pénteken szintén betaláló Törököt, valamint az ifjú Turzait –, visszatérhetett Szécsi, igaz, csak Baksa cseréjeként. Az ellenfélnél ott volt az az Alex Giorgetti is, aki Magyarországon született magyar anyától, így ez is külön pikantériát adott a világbajnok és az olimpiai bajnok csatájának.

Az első ráúszásnál vendégöröm, majd jó magyar védekezés következett, és hiába talált be Gallo érvénytelenül, a túloldalon Steinmetz lemozdult védőjéről, így akadálytalanul lőtte kapuba Kiss Gergely passzát (1-0). Hátul továbbra is remekeltünk – Baksával az élen –, és elöl is folyamatosan centerkombinációkkal próbálkoztunk előbb Madaras, majd Kásás révén, de a második gólra a második emberelőnyünkig, a hatodik percig várni kellett (2-0). A világbajnokok leginkább álmos úszkálásra hasonlító vízilabdát adtak elő, amire Campagna mester cseredömpinggel reagált, és 5 másodperccel a negyed vége előtt szépítettek is a kék sapkások (2-1).

Egyforma gólok

A második ráúszást emberhátrányban kezdték az olaszok, de mivel megint gyorsabbak voltak, labdát birtokló csapatként 6 emberrel, egálban támadhattak. Megint kihagyott a figyelmük, s a túloldali emberelőnyt káprázatos labdázás végén Madaras Norbert gólra váltotta (3-1). Giorgetti ezután már a harmadik lövését ügyetlenkedte el, a negyediket pedig egy „magyar magyar” kapufa utáni akció végén. Nem maradt büntetlen: Kiss Gergely fogta magát, és a kapura sem nézve lőtte ki a rövid felsőt igen messziről (4-1)! Figlioli a második játékrész ötödik percében lőtte be csak a második olasz gólt (4-2), és minthogy a kiállításokat kedvelő játékvezetői kettős emberelőnybe rakta a vendégeket, feljöttek mínusz egyre, de csak azért, hogy az első meccsen pihenő Hosnyánszky Norbert „kapussal együtt” találjon a hálóba azonnal (5-3). Kiss Gergő a félidő hajrájában kiosztotta „ezredik” gólpasszát, és az első találatunkat lekopírozva megkétszerezte góljai számát Steinmetz Ádám (6-3). Hogy az olaszoknak legyen még kedvük játszani a hátralévő 2x8 percben, felengedtük őket 6-4-re.

Jött a harmadik negyed, újabb olasz labdaelhozatallal, újabb kihagyott helyzettel, újabb magyar támadással és újabb magyar góllal – Varga Dénes lőtte ötösből (7-4). Giorgetti „Sanyi” a túloldalon viszont Kásás kiszórását használta ki Kiss Gergely mellett (7-5), és mivel ezúttal mi hibáztunk elöl, a szokásos emberelőnyüket megint kihasználták a világbajnokok (7-5) – a kiállítások számát tekintve 11-5-re „mentünk” már ekkor... Elöl újabb akciót rontottunk el, de szerencsére ezt leutánozták a határtalan önbizalomra kapó vendégek, és miután hozzánk került a labda, illetve Giorgettit is kiállították, Kemény Dénes időt kért; a Varga Dénes kezén dadogó labdát sajnos lelopták, és Prescutti 3 perc 52 másodperccel a harmadik negyed vége előtt ki is egyenlített (7-7) – Baksát lecseréltük Szécsire. Ő hihetetlenül fontos védéssel szállt be a játékba, és az induló magyar akciót Varga Dénes – hibáját jóvá téve – parádésan fejezte be cimbalomszögből (8-7). Az utolsó percben – miután Gallo „felavatta” Szécsit is – 8-8-as állásról indult útjára a labda. Prescutti fegyelmezetlenségének köszönhetően jókor bejött egy emberelőny, amiből Varga Dániel is feliratkozott a táblára. 9-8 a záró negyed előtt.

Pszichikai hadviselés

Elvesztettük a negyedik ráúszást is, és bár egy „büntivel” ott volt a lehetőség, hogy Kiss Gergely visszahizlalja kettőre az előnyt, de Szécsi védésére megint szükség volt – kétszer is. Kemény Dénes félidei időkérését ki is kérte ekkor; érezhető volt, hogy ha mi találunk először gólt, az olaszok fel fogják adni. És igen: Hosnyánszky svédcsavarja még nem találta meg a helyes utat, de az újabb emberelőnyös helyzet gólt ért, öt és féllel a vége előtt pedig már újra mi támadhattunk, 10-8-nál. A megnyugtatónak látszó olasz idegesség Kiss Gergelyt arra kapacitálta, hogy egy Biros-védjegynek számító csavart ejtést hajtson végre, amire rá sem mozdult az olasz hálóőr – de talán ettől volt még szebb gól, 11-8! Egy héttel a kontinensviadal vége előtt biztató, hogy a világbajnok fizikailag teljesen elfogyott a végére. Soha rosszabb főpróbát! (Csendben jegyezzük meg, a fordulatot Szécsi beállása hozta meg a meccsbe...)

Legközelebb Olaszországgal egyébként pont az Eb-nyitányon játszunk egy hét múlva, Eindhovenben. Nem kell tehát mondani, mennyire fontos volt ez a győzelem. Vasárnap délelőtt Németországgal mérkőzünk meg 11 órakor, majd még utazunk egyet Horvátországba, Varasdon gyakorolunk szerdán.

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 11–8 (2–1, 4–3, 3–4, 2–0)
VI. Volvo Kupa, Székesfehérvár
magyar góllövők: Varga Dénes 3, Hosnyánszky 2, Kiss Gergely 2, Steinmetz 2, Madaras 1, Varga Dániel 1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.