Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. December 09. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Polgármesternek indult, nem nyert - az új most megszünteti munkakörét – Jogi helyzet

Polgármesternek indult, nem nyert - az új most megszünteti munkakörét – Jogi helyzet

Polgármesternek indult az onlinejogsebesz.hu rovatának kérdezője, akinek miután nem nyert az új vezető megszüntette közalkalmazotti munkakörét. Mit tehet ebben a helyzetben?

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
1990 óta dolgozom közalkalmazottként az önkormányzatnál közmunka-irányító munkakörben. A 2014-es választásokon polgármester-jelöltként indultam. A polgármester nem én lettem, az új polgármester azonnal eltávolított a munkakörömből. Kétszer műtött, orvosi szakvéleménnyel alátámasztott igazolásom van arról, hogy fizikai munkát nem végezhetek. Új munkaköri leírást még nem kaptam, csak szóbeli tájékoztatást, amely semmi konkrétumot nem tartalmaz, illetve nem derült ki, hogy a fizikai munkát elvárja-e, vagy figyelembe veszi az orvosi szakvéleményeket. Kérdésem: Tudomásul kell-e vennem, hogy indoklás nélkül a munkakörömet megszüntette? Béremet csökkentheti-e abban az esetben, hogy munkáltatói döntés alapján azon bérkiegészítés van? Köteles-e könnyített munkakört felajánlani? Mit tehetek ebben a helyzetben? Köszönettel
2014. 11. 05.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kérdésében írtak szerint az új polgármestertől Ön valamiféle szóbeli közlést kapott arról, hogy közmunka-irányító munkaköre helyett más munkakört ellátnia.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 53. §-a szerint:
„(1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg….. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.
(3) A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára
a.) a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
b.) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint
c.) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá ha
d.) a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű
egészségkárosodását megállapította.
……
(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.”
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 44/A §-a szerint „a közalkalmazotti jogviszony tekintetében az Mt-nek a munkaszerződés teljesítésére vonatkozó rendelkezései (VIII. fejezet) közül az 57. § nem alkalmazható” – vagyis az Mt. 53. § (2) bekezdése igen.

Önt csak előzetes szóbeli értesítés alapján foglalkoztathatja a munkáltatója a munkaszerződésében (kinevezésében) írt munkakörtől eltérő munkakörben, ez esetben sem lehet a munkabére a korábbinál kevesebb. Munkaszerződését (kinevezését) csak egyező akarattal lehet módosítani, erre egyoldalúan a munkáltatója (az őt képviselő polgármester) nem jogosult. Ön csak akkor köteles az új munkakörét ellátni, ha szabályszerű tartalommal az Mt. 53. §- a szerint értesítést kap az eltérő foglalkoztatásról (ez nem minősül munkaszerződés módosításnak), vagy megegyezett a munkáltatóval az új munkaköréről, annak tartalmáról, munkabéréről és a munkavégzés helyéről, és ilyen tartalmú kinevezés módosítást (munkaszerződés módosítást) aláírt. Munkabérét nem csökkentheti a munkáltató egyoldalú határozattal. Könnyített munkakörről akkor lehet szó, ha az orvos Önt a jelenlegi munkaköre ellátására részben vagy egészben alkalmatlannak minősíti.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.