Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2011. November 20. 14:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Egyre többen bonyolítanak le pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül. De vajon mennyire vagyunk biztonságban?

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe - tudatta az InfoRádió.

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe.

Egyre több csalást követnek el az interneten. A leggyakoribb esetek, amikor a csalók hamis e-mail címről egy bank nevében arra kérik az áldozatot, hogy küldje el jelszavát vagy PIN-kódját. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egyre többen használnak okostelefont, ami szintén veszélyforrást jelent, mert nagyon sok fontos adatot tárolnak.

A technika fejlődésével és az internet elérhetőségének bővülésével a számítástechnikához kötődő bűncselekmények száma sajnos folyamatosan nő, és az elkövetési módszerek is egyre kifinomultabbak - mondta az InfoRádiónak a szóvivő. Bényi Mónika hozzátette: 2010-ben az elrendelt nyomozások száma az egy évvel korábbi kétszeresére nőtt.

A Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője szerint a banki tranzakciók továbbra is biztonságosak, csak minden egymilliomodik tranzakciónál fordulhat elő, hogy illetéktelenek megszerzik banki adatainkat és visszaélnek azokkal. Jakab Péter szerint az úgynevezett adathalászat egyre kevésbé lehetséges.

Kiemelte: a kereskedelmi bankok olyan tranzakció-hitelesítési eljárást használnak, amelyben a tranzakció végrehajtásához szükség van arra, hogy az ügyfél visszaírjon a banknak egy sms-ben kapott üzenetet - vagyis a támadónak két eszköznek, a számítógépnek és a mobilnak az adatait is meg kellene szereznie, ennek pedig kicsi a valószínűsége.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:35, péntek | Belföld

Beérte Portugáliáét az egy főre jutó magyar GDP, vásárlóerő paritáson

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők \"károgása\" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP -

2023. Március 24. 12:27, péntek | Belföld

Úgy be volt rúgva, hogy állni se bírt, mégis a volán mögé ült - Videó

A rendőrök továbbra is hangsúlyozzák, hogy ne vezessen gépjárművet, ha alkoholt, vagy bódító hatású szert fogyasztott a vezetés megkezdése előtt!

2023. Március 24. 09:21, péntek | Belföld

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is.

2023. Március 24. 07:09, péntek | Belföld

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.