Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pekinget puhítja a szír elnök

Pekinget puhítja a szír elnök

Örömét fejezte ki Bassár al-Aszad szíriai elnök küldötte Pekingben, amiért 'vannak olyan országok, mint Kína és Oroszország, amelyek nem gyarmatosítók és nem is bánnak úgy az emberekkel, mint a gyarmattartók'. A szír államfő – üzenete szerint – abban bízik, hogy Kína támogatásával elkerülhető lesz a polgárháború.

Buszejna Saabán, Aszad elnök politikai és médiatanácsadója a China Daily című angol nyelvű napilapnak nyilatkozott, amely csütörtökön közölt vele interjút. Mint mondta, útjának célja, hogy a kínai vezetésnek reális képet adjon arról, mi is történik Szíriában, és Kínával egyeztetve keressenek megoldást a válságra, 'amelynek során már ezrek vesztették életüket'.A politikusnő úgy vélte, ami Líbiában történt, az nem ismétlődhet meg Szíriában; a Peking által képviselt álláspont pedig meggátolhatja, hogy polgárháború alakuljon ki az országban.

Saabán beszámolt arról, hogy a Nyugat által érvényesített 'legveszélyesebb, merev és kártékony szankciók' elérték az egészségügyet, s ezáltal hatással vannak az átlag szíriai polgárok életére. A Nyugat csak ront a helyzeten, amikor fegyverekkel és pénzzel támogat olyanokat, akik a polgárháború irányába terelik a folyamatokat - tette hozzá.

A szíriai politikus megerősítette kormánya elkötelezettségét Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga leköszönt Szíria-ügyi megbízottjának hatpontos béketerve iránt, és sürgette annak mielőbbi megvalósítását.

„Az úgynevezett ellenzék, amelynek egyes tagjai a kormányban és a parlamentben is helyet kaptak, nem hajlandók tárgyalni a megállapodásról, mert bizonyos hatalmak pénzelik őket, amelyek nem engedik őket' - fűzte hozzá.

Saabán szerint országa külföldi beavatkozás áldozata, ami akadályozza a párbeszédet. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 'a patthelyzet az egész térséget veszélybe sodorhatja'.Sajtóértesülések szerint Buszejna Saabán csütörtökön találkozik Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel. Peking korábban közölte, az ellenzék képviselőinek meghívását is tervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.