Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2012. Február 22. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Pedagógiai konferenciát rendeztek Balassagyarmaton

Pedagógiai konferenciát rendeztek Balassagyarmaton

Pokorni Zoltán szerint aggályos, hogy a szakképzés idejét négyről három évre rövidíti le a Nemzeti Alaptanterv (NAT), ráadásul drasztikusan csökken a közismereti órák száma.

A parlament oktatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke kedden Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Pedagógiai Konferencián a NAT-ról szólva a kérdések között említette, hogy az állami iskolafenntartás több pénzzel jár-e, vagy csak az eddigi pénz mozog az önkormányzatok és az állam között.
A politikus a rendezvény elején hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év vitáit nem szeretné folytatni.
Az új alaptanterv egyik komoly problémájának nevezte a szakképzést, mivel az eddig négyéves szakmunkásképzést hároméves váltja fel jövő szeptembertől.
Mint mondta, azt támogatja, hogy a tanműhelyből minél gyorsabban kerüljenek a gyerekek a ténylegesen működő cégekhez gyakorlatra, de aggályosnak tartja a képzés lerövidülését és azt, hogy azon belül is radiálisan csökken a közismereti órák száma. Számításai szerint ezekből legfeljebb heti négy-öt lesz, beleértve a testnevelést is.
Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tart tőle, hogy nagyon szűk, betanítás jellegű lesz így a szakképzés, egy adott munkahelyre tanítják be a gyerekeket, akik más állás vállalására nem is lesznek képesek.
Kitért rá, igaz, hogy Németországban is hároméves a szakmunkásképzés, de - tette hozzá - ott kilencéves az általános iskola, és egy évben nem 611 közismereti óra van, hanem 900.
Kiemelten szólt a bizottság elnöke az állami kézbe kerülő iskolafenntartásról is. Elmondta, hogy szerinte a döntés "túlzó", de mellette szóló érvként ismertette, hogy nemzetközi mérések szerint a magyar oktatási rendszer nem képes ellensúlyozni a gyerekek otthoni szociális, kulturális hátrányait. Ennek egyik oka szerinte a fenntartásban kereshető, Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: "van olyan méret, ami alatt" egy önkormányzat nem tudja kezelni a felmerülő problémákat, mert pénze, szakértelme, mozgástere sincs.
Az állam 2013 januárjáig veszi át az önkormányzati általános és középiskolákat, - mondta az elnök, közölve: az állami normatív támogatás összege most 440 milliárd forint, az önkormányzatok ehhez 500 milliárdot tesznek hozzá.
Ha az állam magához húzta a feladatokat, magához fogja húzni a forrásokat is - mondta Pokorni Zoltán. Vagyis, mint kifejtette, az önkormányzati adók (gépjárműadó, iparűzési adó) egy része az államhoz kerül.
Szerinte "messziről nézve ez méltányos dolog", mert az állam a nagyoktól elveszi és a kicsiknek adja, "a baj csak az, hogy ahonnan kihúzza ezt a pénzt, ott aránylag gyorsan megjelenik a minőségromlás (...), ahova pedig odateszi, ott lassan épül fel a minőség, évek alatt".
A politikus hangsúlyozta: ezért az a cél, az a feladat, hogy ne egyszerűen a meglevő pénz osszák újra, hanem több pénz kerüljön a rendszerbe.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 21:48, hétfő | Helyi

Karácsony, Hanuka, Szaturnália,... – Nem véletlen, hogy minden vallás nagy ünnepe

a decemberi időszakra esik. Az északi féltekén december 21-én (időnként 22-én) van az év leghosszabb éjszakája. Az emberiség történelmében ilyentájt kiemelt ünnepeket tartottak,

2023. December 04. 21:27, hétfő | Helyi

4 óriási tévhit a karácsonyról, amit a legtöbben rosszul tudnak

Már kisgyermekkortól kezdve hallunk karácsonyhoz kötődő történeteket, szóljanak azok Jézus születéséről vagy Szent Miklósról, aki az angolszász kultúrában már csak Santa Clausként ismert.

2023. December 04. 19:23, hétfő | Helyi

KI A TÉLAPÓ? Megkérdeztük a Mesterséges Intelligenciát - mutatjuk a válaszokat...

Kedves salgótarjáni InfoNógrád olvasók, nagyon örülök, hogy üdvözölhetlek benneteket itt! Mint virtuális asszisztens, itt vagyok, hogy segítsek nektek mindenféle kérdéssel vagy információval kapcsolatban...

2023. December 04. 19:18, hétfő | Helyi

Honnan származnak az adventi hagyományok?

Az adventi szokásokat mindenki jól ismeri. A legtöbb családban ma is hagyomány többek között a gyertyagyújtás és a kalendárium bontogatása. De vajon mennyire ismerjük ezeknek a szokásoknak az eredetét?