Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Január 24. 08:49, péntek | Belföld

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Ledolgozható-e közérdekű munkával a mozgássérült parkoló jogosulatlan használatáért, a közterület felügyelet által kiszabott bírság? Új rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ!

Szabálysértési témakör:

Tisztelt Jogsebész!

Figyelmetlenségemből adódóan mozgáskorlátozott parkolóban parkoltam, jogosulatlanul.
A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!

A tízezer forintot még a helyszínen kifizettem, hogy az autót ne szállítsák el a nem fizető parkolóból, de (rokkant parkoló) ezután még egy 50 000 Ft-os helyszíni bírságról szóló csekket is kaptam, amit elfogadtam, mert nem szerettem volna, hogy 100 000 Ft legyen belőle.

Mivel munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni a bírságot, nincs jövedelmem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a Közterület Felügyelet munkatársai büntettek meg így is választhatom azt, hogy ledolgozom a bírság összegét közmunkaként?

2014. 01. 14.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az Ön által elkövetett szabálysértés valóban fixbírságos, annak mértékét a jogalkotó állapította meg az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet alapján.

A közterület felügyelő által kiszabott helyszíni bírságot közérdekű munkával ledolgozhatja.

A teendője annyi, hogy a helyszíni bírság kiszabása napjától számítva 30 naptári napon + 3 munkanapon belül az állandó lakóhelye / érvényes tartózkodási helye / tartózkodási helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatvánnyal és a csekkszelvénnyel megjelenik és regisztráltatja magát. A közérdekű munkavégzés feltétele egy foglalkozás-egészségügyi igazolás beszerzése lesz (egy orvosi igazolás arról, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségileg alkalmas), melynek költségei Önt terhelik, de annak beszerzésére csak a regisztrációt követőn keríthet sort.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.