Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Június 25. 08:21, kedd | Helyi sport
Forrás: MTI-BUDAPEST

Párizs 2024 - Guzi, Gulyás, Bőhm és Szép indul öttusában.

Párizs 2024 - Guzi, Gulyás, Bőhm és Szép indul öttusában.

A három magyar közvetlen kvótás női öttusázó közül Guzi Blanka és Gulyás Michelle vehet részt a párizsi olimpián, Erdős Rita tartalék.

A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs indulhat, Demeter Bence - aki a ranglistáról lenne nevezhető - a tartalék. Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke hétfőn számolt be a döntésről, amelyet Martinek János szövetségi kapitány előterjesztése és a szakmai bizottság állásfoglalása után hozott meg az elnökség.
Guzi Blanka másfél hete ezüstérmes lett a kínai Csengcsouban rendezett világbajnokságon, Erdős Rita pedig ugyanott harmadikként végzett. Az első három helyezett kapott kvótát. A korábban vb-ezüst- és bronzérmes Gulyás Michelle egy éve, a krakkói központú Európa Játékokon harcolta ki hetedik helyével a részvétel jogát. A lengyelországi viadalon nyolc kvótát osztottak.
A férfiaknál Bőhm Csaba az idei vb-t megnyerte, de már tavaly kvalifikációhoz jutott azzal, hogy Krakkóban bronzérmes volt. Csengcsouban Szép Balázs végzett a második helyen, neki ez a vb-érem ért kvótát.
Öttusában egy országból nemenként két versenyző indulhat az olimpián, és mivel többen szereztek kvótát, ezért kellett a szövetségnek döntenie a résztvevőkről.


Bevezetőjében Balogh Gábor felidézte, hogy történelmi sikert hozott az idei világbajnokság, aminek nagyon örülnek, de azzal, hogy összességében három közvetlen kvóta jött össze a nőknél, választani kellett. Alapesetben a szövetségi kapitány javaslatot tesz, a szakmai bizottság azonban múlt szerdán nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért maradt ez a feladat az elnökségre. A szövetség vezetője úgy fogalmazott, azt kellett átgondolni, kivel tud a magyar öttusa eredményesebb lenni, előrelépni, a kiutazó csapat tagjai kivel alkotnak nagyobb egységet, kik tudják egymást jobban motiválni.
"Nehéz döntés volt" - szögezte le, hozzátéve, hogy titkos szavazáson alakult ki a végeredmény, és 9-2 arányban támogatták az elnökségi tagok Gulyás Michelle indulását Erdős Ritáéval szemben.

Balogh Gábor elárulta, hogy neki előzetesen is megvoltak az érvei, és ezeket meg is osztotta a sajtótájékoztató résztvevőivel. Szerinte egyik oldalon ott vannak a számok, az eredmények, a másikon meg az, hogy a döntés szívügy is.
Az elnök azt mondta, hogy a válogatási elvhez az elnökségnek elvileg ragaszkodnia kell, de a szövetségben az elmúlt év végén új elnökséget választottak.
"Ha én akkor itt lettem volna, amikor a válogatási elvet elfogadták, mást javasoltam volna" - árulta el.
Úgy vélte, hogy a világbajnoki szereplésnek túl nagy súlya volt, és egy elrontott lovaglást nem lehetett "helyettesíteni" más versenyen elért jó lovas eredménnyel - utalt arra, hogy Gulyás a vb-döntőben pont nélkül maradt a lovaspályán. Emlékeztetett rá, hogy Gulyás Michelle az összes idei világkupaversenyen, amelyen elindult, döntőbe jutott, míg a másik két versenyző maradt le fináléról.


"Itt olimpia lesz, szükség van a tapasztalatra, a kiegyensúlyozottságra, amit Michelle az elmúlt három-négy évben hozott" - folytatta. Balogh szerint Erdős Ritának igazi felnőtt tapasztalata még kevés van.
Arról is beszélt, hogy fontos a futás, ami a verseny végén van, de Gulyás a budapesti gyengébb szereplése óta ebben a számban "visszaépítette magát", ugyanakkor a kulcsszám mégis csak a vívás, melyben viszont éppen ő nyújtott stabil teljesítményt. Mindig pluszban zárt, ami a győzelmeket és a vereséget illeti, míg Erdősnek nem kiegyensúlyozott, erős száma a vívás.
Úgy vélte, nem szerencsés, hogy az elnökségre maradt a döntés, ugyanakkor azt mondta, ha már így alakult, annyi előnye volt, hogy a vezető testületben nincs egyesületi kötődés.

"Azt hiszem, az elnökség jó döntést hozott" - hangsúlyozta.
Kérdésre válaszolva Martinek János szövetségi kapitány azt mondta, objektív javaslatot készített, a válogatási elv alapján beírta a helyezéseket a megfelelő sorokba, ami kiadta a végeredményt, és ez alapján ő Guzi és Erdős, illetve Bőhm és Szép indulását javasolta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:17, szombat | Helyi

Így lopják el az ember hangját

Sokan nem is sejtik, hogy működik az átverés: így lopják el az ember hangját, és máris kész a baj. Egy brit felmérés szerint az emberek fele még soha nem hallott arról,

2024. Szeptember 28. 16:01, szombat | Helyi

Pluszpénz az autótulajdonosoknak - jó megoldás lehet az autóbérlés vagy bérbeadás?

Egy szokatlan ötlettel kereshetnek pluszpénzt az autótulajdonosok Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél.

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.