Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. Február 18. 09:06, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Páratlan értékű Goffriller-cselló raboltak el a Párizs közelében

Páratlan értékű Goffriller-cselló raboltak el a Párizs közelében

Megkerült szombaton Ophélie Gaillard csellóművész páratlan értékű Goffriller-csellója, amelyet két nappal korábban raboltak el tőle Párizs közelében - közölte a művész.

"Kaptam egy névtelen hívást délben, miszerint a cselló a ház előtt parkoló egyik gépkocsiban van. Meg is találtam a hátsó ülésen" - mondta.

A France2 közszolgálati televízió híradója szerint a csellista szomszédja gépkocsijának ablakát betörték, és betették az autóba a hangszert.

A francia csellista Facebook-oldalán írta meg, hogy amikor csütörtökön kilépett a Párizstól északra fekvő Pantinban lévő otthonából, valaki késsel megfenyegette és elvette hangszerét, majd elviharzott vele.

Segítséget kért az 1,3 millió euró (405 millió forint) értékű 18. századi hangszer megtalálásához, amelyről fotókat is közzétett.

Ami a hegedűsöknek Stradivari, az a csellistáknak Gofriller. Matteo Goffriller (1659-1742) velencei hangszerkészítő volt, aki leginkább csellóiról vált világhírűvé.

Az általa készített hangszeren latin felirat hirdette, hogy műhelyében készült, továbbá az évszám - Gaillard csellója esetében 1737 -, amikor a hangszert készítette. De csak kevés hangszerre tette rá névjegyét, hogy elkerülje az adófizetést a velencei hatóságoknak.

Ophélie Gaillard egy bank adományaként kapta kölcsön a világhírű hangszert.

Fotó: illusztráció

Címkék: cselló, párizs, rablás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.