Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 20. 08:15, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Pár fokkal mérséklődik a meleg!

Pár fokkal mérséklődik a meleg!

Egy gyenge hidegfront miatt valamivel több fátyolfelhő lehet az égen, de csapadék nem várható.

Csütörtökön Többfelé élénk, keleten, északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, a délutáni órákban 26-36 fokot mutathatnak a hőmérők. Ezen belül északkeleten lesz kevésbé meleg, délen a legforróbb az idő.

Pénteken ismét forróbb levegő áramlik fölénk, a déli-délkeleti szél a keleti-északkeleti tájak kivételével többfelé megélénkül. A napsütés mellett egy-egy zápor, zivatar inkább csak az esti órákban sodródhat be a nyugati, délnyugati országrészbe. Kora reggel északkeleten 13-15, máshol 16-23, napközben 30-39 fok várható, délen, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Szombaton egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, elszórt záporokkal, zivatarokkal. Az ország északnyugati felén már mérséklődik a hőség, 28-32 fok ígérkezik, miközben délen és keleten még 33-38 fok közötti maximumokra van kilátás.

Vasárnap többfelé szeles idő ígérkezik. A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják meg, és helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Mindenhol mérséklődik a forróság, de továbbra sem fogunk fázni: a maximumok 27 és 34 fok között alakulnak. Hétfőn a vasárnapihoz hasonló idő jöhet 27-33 fokos maximumokkal.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Lórom alacsony
Útifű közepes

Csalánfélék magas
Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes-magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul, néhol elérheti a magas szintet is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön az ország nagy részén marad a hőség, ami sokak szervezetét fogja megterhelni - különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre.

A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, valamint a melegedésre érzékenyeknél felerősödhetnek migrénes panaszok.

Keleten, északkeleten és nyugaton, északnyugaton ugyanakkor egy gyenge hidegfront hoz átmeneti felfrissülést, a megerősödő szél viszont fejfájást, ingerlékenységet okozhat.

A meleg éjszakákon sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön a napos, száraz időben mindenképpen érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkül, keleten, északkeleten megerősödik, ez ronthatja a járművek menetstabilitását.

A nagy melegben tompábbak lehetünk, lassabban reagálhatunk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.