Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 21. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Pálinkanap, várjátékok, múzeumok éjszakája, teljesítménytúrák

Pálinkanap, várjátékok, múzeumok éjszakája, teljesítménytúrák

“A bőség zavara” – nagyjából így tudjuk összefoglalni az előttünk álló hétvége térségi programjait.

Ezen a hétvégén rendezik az I. Hollókői Pálinkanapot, a Vargánya Fesztivált Mátranovákon, valamint a Történelmi Várjátékokat Füleken. Balassagyarmaton a Fegyház és Börtönbe, Salgótarjánban egy üveggyár éjszakai műszakjára látogathatnak el az érdeklődők június 22-én a Múzeumok éjszakája programjain, de a térségi kisvasutak is várják a látogatókat. Vasárnap az Ózdi Kohász és a Mátravasút teljesítménytúrákon mozoghatunk – ettől színesebb nem is lehetne a hétvége program-palettája a térségben, határon innen és túl!
SZOMBAT
Újabb színes program a 2013-as hollókői palettán: most szombaton, azaz 2013.június 22-én rendezik az I. Hollókői Pálinkanapot! Megjelenik majd az eseményen a Panyolai Szilvórium, az Öregetesi Palóc Pálinka, a Márkházi Pálinka és a Rézkatlan Pálinka is, a szórakoztató programok közül pedig Matyi és a Hegedűs emelhető ki – ők 18 órától szórakoztatják majd a közönséget, míg 19 órától utcabál veszi kezdetét. A szombati, I. Hollókői Pálinkanap egész napos programjai, kísérőelemi között gyermekfoglalkozások és hollókői kirakodóvásár de pálinkakülönlegességek és frissen készített gyümölcslevek is megtalálhatóak lesznek.
Vargánya Fesztivál – Mátranovák
Ebben az esztendőben immáron harmadszor rendezi meg Mátranovák település a Vargánya Fesztivált. A helyi fellépőkön kívül Leblanc Győző és Tóth Éva operett műsorát, Varga Feri és Balássy Betti koncertjét, Ihos József humoristát és az Ipoly Néptáncegyüttest lehet majd látni a színpadon, este 20 órától pedig Nosztalgia Disco veszi kezdetét. A napot kispályás labdarúgó-bajnokság és természetesen főzőverseny is kíséri majd – természetesen lehetőleg Vargánya felhasználásával kell a kulináris élvezetek oltárán áldozniuk a résztvevő csapatoknak.
Múzeumok éjszakája – Salgótarján
Salgótarjánban az “Egy éjszakás kaland…” programjaiban a salgótarjáni öblösüveggyár 120 évét összefoglaló időszaki kiállítást nyitják meg a Dornyay Béla Múzeumban, és a Riasztástól riasztásig című kiállításhoz kapcsolódóan éjfélig zajlik a múzeum előtt a tűzoltó- és katasztrófavédelmi bemutató, valamint a Karancs Speciális Mentőegyesület kutyás bemutatója. Eközben Legyél te is kortárs művész címmel, a 32. Salgótarjáni Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó gyermekfoglalkozás és rajzolási lehetőség várja a kisebbeket a múzeumban. Meggyújtják a Szentiván-éji tüzet is, ekkor meglepetés vendégekre számíthatnak a résztvevők.
Salgótarjánban közösen szervezi a “Tarján retro”-t a Nógrád Megyei Levéltár és a Talent Alternatív Művészeti Klub. A levéltárban zajlik A völgyváros ifjúsága a Kádár-korban című program, a ’60-as évek művészeti életéről, az Acélgyári Kultúrházról, a város rendszerváltás előtti sportjáról, és a korabeli híradókban való megjelenéséről tartanak előadásokat. Kiállításokon is megelevenedik a nógrádi megyeszékhely régi sportélete, a korabeli fiatalok életét fotók, iratok, tárgyak segítségével idézik fel. A hangulatról a terényi orsós magnó múzeum gondoskodik.
A Talent Klubban zenés beszélgetés lesz a Fanyúl, a Saigon, a Front, a Dexion együttesek tagjaival, valamint a legendás Nyomda-klub tagjaival. Itt zsíroskenyér-partyval is várják az érdeklődőket.
A Bányamúzeumnál ingyenes bányalátogatással várják az érdeklődőket az este során, a programban az Ifjú Nógrád Táncegyüttes, a Bányász – Kohász Dalkör, valamint a Matyó Tánczenekar működik közre. A látogatókat a hagyományok szerint ez alkalommal is megvendégelik majd.
Múzeumok éjszakája – Balassagyarmat
A Balassagyarmati Börtön és Fegyház és a Nógrád Megyei Levéltár közös rendezvényén félóránként, rabszállító járművel juthatnak be az érdeklődők a büntetés-végrehajtási intézetbe. Megnézhetnek egy a börtön építésének korát (az 1845-ös évet) idéző cellát, és az erre az alkalomra felállított akasztófát. A negyedik emeleti börtönkápolnában a 40 évvel ezelőtti túszejtésről, a börtön építéséről, a kápolna felújításáról hallgathatnak meg előadásokat, az épületben közlekedve pedig láthatják a fogvatartottak mindennapi életterét is. A harmadik helyszín a puritán berendezésével az élet utolsó napjait idéző siralomzárka, a sötét és nyirkos börtönpince lesz. Itt rendezték be az 1950-es éveket idéző kiállítást is. Az intézet sétaudvarán börtöntetkót lehet készíttetni, és fotókat kalodában, rabruhában és zárkaágyon, majd a látogatók megkapják a börtön elhagyásához nélkülözhetetlen szabaduló igazolást. A program a Megyeháza nagytermében folytatódik, ahol a börtön Mesekör előadását mutatják be, Igazmondó Laci történetét. A mesejátékot a csoport fogvatartott tagjai írták, és ők szerezték a zenéjét is.
A Palóc Múzeumban 18 órakor kézműves foglalkozásokkal indul az “éjszaka”, majd ”Szentiváni Tisztesfű” címmel a népi gyógyítás hagyományairól és módszereiről tart előadást Dr. Lengyel Ágnes néprajzkutató. Az este során lesz Játszóház és ”Kincskeresés” is a Múzeum épületében, Szent Iván-éji tűzgyújtás és ”Patkaporos Táncház” – A Zobonkával és Pék “Dudás” Zsuzsival. A programok itt 23 óráig tartanak majd.
Nyílt napot tartanak szombaton 16 és 21 óra között a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon is. A balassagyarmati tűzoltók a helyi tűzoltóság épülete előtt várják majd az érdeklődőket, akik megtekinthetik a tűzoltó gépjárműveket és az azokon található műszaki mentésekhez, életmentésekhez és tűzoltáshoz használatos eszközöket. Külön érdekesség ezen esetben, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben megrendezett nyílt nap keretében rabszállító gépjárművel, úgynevezett rabomobillal lehet majd a börtön épületét megtekinteni, s ennek végállomása a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lesz.
Múzeumok éjszakája – Szécsény
Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban a Lángoló Leguánok műsorát nézhetik meg a felnőttek, a csoport a gyerekeknek játszóházat szervez. Veterán autók és motorok bemutatója lesz a múzeum előtt, az Iglice együttes táncgálával mutatkozik be, koncertet ad a Latte Maffiato. Élőzene lesz a Fenyves Bandával, a tábortűz mellett gitárzene szól. Az éjféli zárás előtt másfél óráig rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók.
Múzeumok éjszakája – Kisvasutak: Kemence és Szilvásvárad
Június 22-én este 21 órakor éjszakai vonat indul a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, a különvonat előtt pedig lehetőség lesz megtekinteni a kisvasút telephelyét és fűtőházát. Az idegenvezetés 20 órakor kezdődik majd, a programra előzetes jelentkezés szükséges a férőhelyek száma miatt (60 fő), melyről pontosabb információ ide kattintva érhető el. A Múzeumok éjszakája programjai Szilvásváradon 19:30-kor filmvetítéssel kezdődnek majd a programok 19:30-kor, majd 20:30-kor a Gloriett-tisztásig utazhatnak a résztvevők a hibridmozdonnyal. Visszafelé szakvezetéssel megtekinthető lesz majd a Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a Szabadtéri Erdei Múzeum és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum is.
Vadásznap – Ragyolc, Szlovákia
A Losonc Körzeti Vadászkamara, a Szlovákiai Vadász Szövetség Losonc és a Salgótarjáni Vadászkamara együttműködésében rendezik június 22-én, szombaton a “Nógrád járási vadász napot”, az esemény mottója: “határtalan vadász szenvedély” lesz, helyszíne a ragyolci (Radzovce – SK) amfiteátrum. A programok 8 órakor főzőversennyel indulnak majd, de lesznek kürtösök és solymászok is, átadnak vadász kitüntetéseket és természetesen a tánc és a dalok sem hiányoznak majd a színpadról. A kísérőprogramok között például vadászai kiállítás, vadászkutya-fajták bemutatója, gyermekprogramok, illetve lovaglás is szerepel.
SZOMBAT – VASÁRNAP
Történelmi várjátékok – Fülek, Szlovákia
Történelmi várjátékokat rendeznek a szlovákiai Füleken (Fil’akovo – SK) június 22-én és 23-án, a programban megjelenítik a vár 1593. évi ostromát is.
A XIV. Füleki Történelmi Várjátékok első napján a kézművesek állítják fel sátraikat a Várfelső utcán, a várudvarban pedig elkezdődnek a gyerekprogramok. Fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, és a kézzel hajtott körhintát is kipróbálhatják a kicsik – tájékoztatta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t.
Június 22-én szombaton délután szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé: több mint száz szereplő avatja be a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a várostrom ígérkezik, amelyben azt jelenítik meg, miként foglalták vissza a füleki várat a császári hadak 1593-ban a töröktől. A küzdelembe valamennyi hagyományőrző csoport bekapcsolódik; ágyúlövések, solymászbemutató, valamint zászlóforgatók műsora színesíti a programot.
A második napon, június 23-án vasárnap a Nógrád íjásza és a Füleki vár védője címért küzdenek a résztvevők a Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár festői romjai között négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal. A Füleki Történelmi Várjátékokat a Várfesztivál 2013 programsorozat részeként tartják, utóbbi keretein belül a füleki, a salgói és a somoskői várban lesznek programok június 21. és 30. között. A füleki várjátékokat a Koháry Polgári Társulás rendezi.
VASÁRNAP
Teljesítménytúrák (valamint futó- és kerékpáros verseny) – Mátravasút és Ózdi Kohász
Gyöngyösről, a kisvasút végállomásától indulnak vasárnap a Mátravasút teljesítménytúra távjai; két lábon 10 és 20, míg két keréken 30 és 60 kilométeren lehet majd aktívan tölteni a szabadidőt. Aki intenzitásban ettől többre vágyik, annak délután a XV. Előzd meg a kisvasutat sorozat mátrai állomását ajánljuk, melyen 6 kilométeren kerékpáros- és futóversenyt, míg 12 kilométeren futóversenyt rendeznek. Az eseményekről pontos információ a rendező Zöldgomb Sport Klub oldaláról tölthető le. A Kohász Kék “szellemiség” egyik életben tartója az Ózdi Művelődési Intézmények Természetjáró Kör, akik szintén vasárnap rendezik szokásos eseményüket. A gyalogosoknak igen széles a paletta, s nem csak a gyakorlott természetjárókat várják, hiszen a rövidebbik távokon mindösszesen 3, míg a hosszabbakon is “csak” 4 km/h-s átlagsebességet kell majd produkálni a szintidőn belüli sikeres teljesítéshez. A gyalogosok 13, 17, 21, 26, 29, 32, 42 és 60, míg az országúti kerékpárosok 35 és 75 kilométeres távok közül választhatnak majd.
Forrás: nosza.info

Címkék: bőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,