Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2014. Március 29. 06:00, szombat | Belföld

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Az özvegyi nyugdíj kérdéskörének a részleteire válaszol ezúttal az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Édesapám 2013. év augusztus hónaptól öregségi nyugdíjat kap, ami valamivel több, mint 70 E Ft havonta. Édesapám elhalálozásakor a felesége – aki az én édesanyám – kapná a nyugdíját vagy annak egy részét özvegyi nyugdíjként?
Ha igen, milyen összegre lehet számítani és azt meddig folyósítanák édesanyámnak?

Válaszát előre is köszönöm! További jó munkát és szép napot kívánok!

2014. 03. 10.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Van állandó és ideiglenes özvegyi nyugdíj. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a jogosult halálától számított egy évig jár, és ennek összege az elhunyt nyugdíjának 60%-a.
Az állandó özvegy nyugdíj az egy év elteltét követően jár, ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű. Ennek összege az elhunyt nyugdíjának szintén 60%-a, de csak akkor, ha saját jogán az özvegy nem rendelkezik nyugdíjjal. Egyébként az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat megillette.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.