Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2014. Március 29. 06:00, szombat | Belföld

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Az özvegyi nyugdíj kérdéskörének a részleteire válaszol ezúttal az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Édesapám 2013. év augusztus hónaptól öregségi nyugdíjat kap, ami valamivel több, mint 70 E Ft havonta. Édesapám elhalálozásakor a felesége – aki az én édesanyám – kapná a nyugdíját vagy annak egy részét özvegyi nyugdíjként?
Ha igen, milyen összegre lehet számítani és azt meddig folyósítanák édesanyámnak?

Válaszát előre is köszönöm! További jó munkát és szép napot kívánok!

2014. 03. 10.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Van állandó és ideiglenes özvegyi nyugdíj. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a jogosult halálától számított egy évig jár, és ennek összege az elhunyt nyugdíjának 60%-a.
Az állandó özvegy nyugdíj az egy év elteltét követően jár, ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű. Ennek összege az elhunyt nyugdíjának szintén 60%-a, de csak akkor, ha saját jogán az özvegy nem rendelkezik nyugdíjjal. Egyébként az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat megillette.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Március 03. 08:55, vasárnap | Belföld

Szentkirályi Alexandra: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.