Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2015. Március 11. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Özvegyi nyugdíj különböző állampolgárság esetén

Özvegyi nyugdíj különböző állampolgárság esetén

Részesülhet-e özvegyi nyugdíjban például egy magyar férj elhalálozása esetén román felesége? Ebben a kérdésben segít az onlinejogsebesz.hu!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
A következőkre szeretnék nyugdíjügyben választ kapni: Én magyar állampolgár vagyok 4 éve öregségi nyugdíjas, feleségem román állampolgárságú a román államtól leghamarabb 2015 novemberében fog kapni mimimálnyugdíjat a kevés ledolgozott évei miatt. Azt szeretném megtudni, hogy halálom esetén a feleségem milyen típusú özvegyi nyugdíjban részesülhet a magyar államtól, mennyi ideig kaphatja, hány százalékát kapja az én nyugdíjamnak. Valamint azt is kérdezném, hogy befolyásolja-e vagy sem ha jövő novembertől kapja a román minimálnyugdíjat. Fáradozását nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Özvegyi nyugdíjra a felesége akkor jogosult, ha Ön öregségi nyugdíjasként hal meg. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától legalább egy évig jár.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra a felesége akkor jogosult, ha az Ön halálakor

a) a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
b) megváltozott munkaképességű, vagy
c) házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ha Ön a házasság megkötésekor az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, a felesége özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy Önök a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.

Az előző bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kötött házasságot felbontották és - bármelyikük irányadó korhatárának betöltése után - ismét házasságot kötöttek.
Megözvegyülés esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

A (végleges) özvegyi nyugdíj mértéke a saját jogán nyugdíjban nem részesülő özvegy esetében hatvan százaléka, a saját jogán is nyugdíjas özvegy esetében harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

A fentiek arra az özvegyre is vonatkoznak, aki Romániából kap nyugdíjat.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 14:14, szerda | Belföld

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

2023. Február 01. 14:10, szerda | Belföld

Agrárkamara: az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.