Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 15. 08:26, hétfő | Helyi sport
Forrás: MTI-PUSKÁS ARÉNA BUDAPEST

Öttusa Eb - Aranyérmes a magyar vegyes váltó.

Öttusa Eb - Aranyérmes a magyar vegyes váltó.

A kombinált számban az utolsó helyről indulva, nagyszerű versenyzéssel aranyérmet nyert az Erdős Rita, Koleszár Mihály páros vegyes váltóban a budapesti öttusa Európa-bajnokság zárónapján.

Vasárnap délelőtt kilenc duó kezdte meg a küzdelmet a BOK Csarnokban. A körvívásban a magyarok 14 győzelemmel és 18 vereséggel a hetedik helyen végeztek - Erdős 5/11-gyel, Koleszár 9/7-tel zárt -, és harmincpontos hátrányt szedtek össze az élen álló ukránokkal és csehekkel szemben.
A lovaglásra már a délután közepén került sor a Puskás Aréna szoborparkjában. A vívás után kilencedik helyezett lengyelek visszaléptek Natalia Dominiak térdfájdalmai miatt, ezért a magyarok kezdték a lovaglást. Erdős Rita lova a négyes akadálynál kitört, másodjára viszont már összejött az ugratás, majd Koleszár a 7-es akadályt húzta le, ehhez jött még 14 másodperc időtúllépés, ami 269 pontot eredményezett a kiinduló 300-ból. Előzőleg, a bemelegítésnél Erdős leesett a lováról, megsérült, de végül tudta vállalni a verseny folytatását.
A lovaspálya mellett emelt páston a hazai páros a finneket és a svájciakat legyőzte, majd a litvánoktól kikapott, így a két sikerrel plusz négy pontot szerzett a bónuszvívásban.

Ezt követően a 2x100 métert a legjobb idővel, 1:58.56 perces eredménnyel teljesítették a magyarok a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában, de így is csak a nyolcadik helyről vághattak neki a kombinált számnak, melyben a váltótagoknak egyenként 3x600 métert kellett futniuk két lövészettel megszakítva. A bronzérmes pozíciótól 33, az éllovas olaszoktól 36 másodperc volt a lemaradás. Erdős a 3-6., majd a 2-5. pozícióba zárkózott fel, a váltásnál pedig már harmadik volt a svájciak és az olaszok mögött. Koleszár pillanatok alatt ledolgozta hátrányát, aztán az olasz és a felzárkózó litván ellenfelével futott, az utolsó lövészetből pedig elsőként "robbant ki", a megtelt főlelátó elé érve két karjával integetve buzdította a közönséget még nagyobb biztatásra, majd hatalmas tempóban futva, tekintélyes előnnyel ért célba, az olaszok és a litvánok előtt. A kombinált számot 11:56.66 perccel megnyerték a magyarok, a második legjobb ukránoknál is 36 másodperccel voltak jobbak.
Nyilatkozataikban mindketten dicsérték a közönséget, és hálásak voltak a biztatásért.
"Megjártuk a poklot és most felértünk a csúcsra" - jelentette ki Erdős Rita, majd úgy folytatta, ez mindenképpen egy jó lezárása volt az idénynek. Szerinte a bónuszvívás volt a fordulópont a versenyükben.
"Misi tartotta bennem a lelket végig. Bevallom, megfordult a fejemben, hogy visszalépek, de hála a szövetség stábjának, mindent megtettek azért, hogy el tudjak indulni" - utalt a sérülésére.
Koleszár beszélt arról, hogy valószínűleg nem sokszor lesz alkalma ilyen látványosan kérni a közönség segítségét, de ez most "fantasztikus érzés" volt.
"Nehéz napunk volt, mégis próbáltunk végig mosolygósan nekiállni. Nyolcadik helyről indultunk, de úgy akarta a jóisten, hogy ezt most itt megnyerjük. Hát mi csak tettük a dolgunkat. Nekem ez az Európa-bajnokság betoppanás volt a felnőttek közé, mert bronz, ezüst és most arany a vége, három érem, jó kezdés" - fogalmazott Koleszár.

"Már a vívás befejezése után mondtam Ritának: harminc másodperc az arany? az semmi! Hát nem volt semmi, mert hatalmas küzdés volt, de megcsináltuk. Annak ellenére, hogy Rita megsérült." - tette hozzá.
A vegyes váltó a magyarok ötödik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival, szombaton ugyancsak harmadikként fejezte be versenyét a női válogatott Erdős, Simon Sarolta, Réti Kamilla összeállításban és a Koleszár, Bereczki, Tamás József alkotta férfi együttes.

Eredmények:
Vegyes váltó, Európa-bajnok:
-----------------------------

Magyarország (Erdős Rita, Koleszár Mihály) 1372 pont
2. Olaszország (Francesca Tognetti, Daniele Colosanti) 1360
3. Litvánia (Elzbie Adomaityte, Titas Puronas) 1358

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:29, kedd | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Telt ház lesz vasárnap, ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

A vasárnapra szóló jegyek már januárban elfogytak, így biztosan telt ház lesz a verseny napján a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2024. Július 16. 07:55, kedd | Helyi sport

Párizs 2024 - Kedden lesz az olimpia nyitóünnepségének főpróbája.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját közölte a francia sportminisztérium.

2024. Július 15. 09:29, hétfő | Helyi sport

Párizs 2024 - Balatonfüredről indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont.

Balatonfüredről, a Kékszalag Port kikötőből indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt vasárnap több utánpótlás korú versenyző és számos érdeklődő társaságában.

2024. Július 15. 09:19, hétfő | Helyi sport

Díjugrató vk - Magyar diadal Jármy Vince révén.

Jármy Vince révén magyar diadallal zárult a Nemzeti Lovardában rendezett díjugrató világkupa legrangosabb egyéni versenye, a vasárnapi Grand Prix.