Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Április 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Öt embert letartóztattak a pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében

Öt embert letartóztattak a pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében

Öt embert letartóztatásba, egyet pedig bűnügyi felügyelet alá helyezett a pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak közül négyen hivatali kötelességüket megszegve, jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázóknak. Egy ötödik gyanúsított három társa tevékenységét kapcsolattartással támogatta, míg a hatodik gyanúsított projektmenedzser volt, aki a segítségért cserébe vesztegetési pénzt juttatott az egyik gyanúsítottnak.

Az ügyészség öt gyanúsított letartóztatásának és egynek a bűnügyi felügyelete elrendelését indítványozta.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények bizonyítottság esetén - többi között - az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, illetve kötelességszegésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének megállapítására lehetnek alkalmasak. Az ezek miatt kiszabható büntetések felső határa 7 és fél, 12, illetve 15 év szabadságvesztés. A bűncselekmény tárgyi súlyára és egyes gyanúsítottak tisztázatlan vagyoni, illetve bizonytalan tartózkodási körülményeire is tekintettel a bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét öt gyanúsított esetében megállapította.

A nyomozás elsődleges érdeke a tényállás teljes körű, a gyanúsítottak befolyásától mentes felderítése - írták.

A bíróság szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak közül öten szabadlábon hagyásuk esetén az eljárásban érintetteket befolyásolnák, illetve tárgyi bizonyítási eszközöket, vagy vagyonelkobzás alá eső dolgokat rejtenének el, semmisítenének meg, ezáltal megnehezítve, meghiúsítva a bizonyítást.



Mindezek alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, május 22-ig elrendelte négy férfi és egy nő letartóztatását, illetve négy hónapra egy férfi bűnügyi felügyeletét.

A döntések egyik gyanúsított vonatkozásában sem véglegesek, de végrehajthatók - közölte a törvényszék.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy szerdán egy időben, több helyszínen hajtottak végre összehangolt eljárási cselekményeket mintegy másfél száz ügyész és rendőr részvételével, majd tizennyolc embert hallgattak ki pályázatokkal kapcsolatos korrupciós ügyben.

A gyanú szerint az elkövetők vesztegetéssel részben az állami költségvetésből, részben európai uniós forrásból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tízmilliárd forint.

A Pénzügyminisztérium szerdán tudatta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt szerdán őrizetbe vette a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát. Jelezték: a tárca mindenben segíti a nyomozóhatóság munkáját és elítéli a korrupció minden formáját. A vizsgálat időtartamára a Pénzügyminisztérium felfüggesztette az érintett dolgozók munkaviszonyát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón az ügyre vonatkozó kérdésre elmondta: a legmagasabb rangú gyanúsított főosztályvezetőként dolgozott, kisebb csalásokról van szó. Mivel a pályázatokkal kapcsolatos felülvizsgálatot a Miniszterelnökség végzi, ott is érintett egy osztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.