Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Április 28. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Őszig is eltartanak a kátyúzási munkák Nógrád megyében

Őszig is eltartanak a kátyúzási munkák Nógrád megyében

Kora őszig is eltart, amíg a kátyútlanítás végére érnek Nógrád megyében.

Április elejéig csaknem 60 tonna melegaszfaltot dolgoztak be a gödrökbe - ismertette Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának vezetője a megyei önkormányzat e heti ülésén.
A képviselőknek az igazgató elmondta: a téli időjárás minden eddiginél jobban igénybe vette a megye 944 kilométeres közúthálózatát. A rendkívüli mértékű kátyúsodás már a tél folyamán megmutatkozott, és összesen 402 tonna hidegaszfaltot használtak fel, hogy a legszükségesebb javításokat elvégezzék. Összehasonlításként ismertette: 2012-ben összesen 26 kátyúkárt jelentettek az igazgatóságon, 2013-ban pedig április 8-áig már 56-ot.
Tájékoztatása szerint az országban Heves és Nógrád megye úthálózata van a legkritikusabb állapotban, ezért a két megyei szervezet összefogva, a Magyar Közút Zrt. központja segítségével a legkorábban biztosította a tavaszi kátyúzáshoz szükséges melegaszfaltot. Az időjárás miatt azonban csak néhány napja tudták elkezdeni - az úthálózat fontossági sorrendjében - a munkát.
A képviselők kérdéseire Ürmössy Ákos arról is beszélt, hogy az országosan egyre szigorúbb műszaki ellenőrzés és beruházói fellépés miatt megtakarítják a pótmunkaigényt - ez azt is jelenti, hogy egyre jobbak a tervek is -, ebből a megtakarításból pedig újabb szakaszokat lehet javítani.
Kitért arra is, hogy a most folyó útfelújításoknál sokkal jobban figyelnek a rétegezésre, a meglévő pályaszerkezetekre, és már nem a felújítandó kilométerhossz a szempont, hanem az, hogy tartós burkolatot építsenek.
Elmondta azt is: ahol az igazgatóság a beruházó, ott beleszólnak a technológiába, arról pedig biztosította a képviselőket, hogy olyan munkát senki nem vesz át, amely a minősítési dokumentáció szerint nem jó.
Az igazgató beszámolt arról is, hogy a kátyúzáson felüli nagyobb léptékű burkolatjavítások a Regionális Operatív Program támogatásával készülnek. Idén 19 kilométeren végeztetnek teljes körű útfelújítást Nyugat-Nógrádban, a munkák már meg is kezdődtek. Tavaly Dél-Nógrádban 13,5 kilométeres szakasz kapott teljes felújítást.

Címkék: kátyú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 19:29, vasárnap | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.