Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2024. Augusztus 05. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI-CERED

Összművészeti fesztivállal zárul a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep.

Összművészeti fesztivállal zárul a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep.

Összművészeti fesztivállal, az ArtPiknik Cereddel zárul a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep szombaton.

A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett dzsesszkoncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat gazdagítja a programot. Idén első alkalommal műtárgyvásárlásra is lehetőség nyílik a Kamra Vásár keretében az elmúlt évtizedek válogatásából - írták a közleményben.
Felidézték: a Nógrád vármegyei kis faluban, Cereden közel 30 éve egyéni kezdeményezésből nőtte ki magát az ArtColony Cered, amely mára a művészeti élet egyik meghatározó szereplőjévé vált, miközben megtartotta a hely értékeit és szellemiségét.

A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepen minden évben más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka. Idén a középpontban a V4 országok és művészei állnak. Ők költözhettek be Ceredre néhány hétre, hogy inspirációt merítsenek a település hagyományaiból, a falut körülölelő természeti szépségekből, a helyi emberek szokásaiból, mindennapjaiból.
Alkotásaikat augusztus 10-én összművészeti fesztiválon, az ArtPiknik Cereden mutatják be a közönségnek.

Mint fogalmaztak, az ArtPiknik Cered a képzőművészeti tárlatok mellett minden érzékszervet megmozgató produkciókkal és programokkal is kiegészül. Olyan világba csöppenhetnek az odalátogatók, ahol egyszerre készítik a helyi asszonyok a frissen sült hagyományos ételeket, miközben az ország legkiválóbb dzsesszzenészei játszanak. Napközben felnőttek és gyerekek egyaránt élvezhetik a kézműves sátor programjait, valamint az utcazenészek és táncosok produkcióit - írták.

Lesz még kortárs képzőművészeti vásár, esti szabadtéri színházi program, népdalokat ad elő a Ceredi Asszonykórus és a képzőművészet számos ága is bemutatkozik.
A ceredi művésztelepen tavaly óta a közel 400 négyzetméteres ArtComplex is várja a látogatókat kortárs galériával, grafikai műhellyel és az időutazásra invitáló Múzeum'80-nal.

Szombaton Európa egyik legnagyobb présgépét is bemutatják, amely magas- és mélynyomású sokszorosító grafikai eljárásokra alkalmas. Mint közölték, a 1,5-szer 2,5 méteres grafikai présgép teljes felületű működtetéséhez egy ember nem elég, legalább ketten vagy hárman kellenek hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 15:00, hétfő | Helyi

Tíz éve körözött férfit fogtak a rétsági rendőrök.

Lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett miatt keresték az elkövetőt.

2024. Augusztus 05. 08:15, hétfő | Helyi

Helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

A napos időszakok mellett többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok, de helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak.

2024. Augusztus 04. 09:00, vasárnap | Helyi

Kumho FIA TCR World Tour & TCR Dél-Amerika.

Ehrlacher és Cardoso megszerezte a pole pozíciókat az El Pinarban

2024. Augusztus 04. 08:15, vasárnap | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

A napsütést többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők.