Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 28. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Összefogás az áldozatokért

Összefogás az áldozatokért

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és konzorciumi partnere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal 125.885.000 forint vissza nem térítendő támogatásból valósította meg „Összefogás az áldozatokért” projektjét.

Az elmúlt két évben elvégzett feladatokat március 27-én a megyeszékhely Polgármesteri Hivatalában zárókonferencián értékelték, ahol megnyitó beszédet mondott Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere. A konferencián szakemberek előadásait hallgathatták meg és sor került az elmúlt kélt év
értékelésére, valamint a jövő feladatainak megfogalmazására is.
Az „Összefogás az áldozatokért” című projekt az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programból közel 126 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a megvalósítás 2013 áprilisában indult, s 2015 április végéig tart. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy párbeszédet, szakmai konzultációt indítson el a bűnmegelőzés és áldozatsegítés érdekében dolgozók között, megszólítsa a potenciális áldozatokat, rávilágítson a megelőzés és az „önmagunkra és egymásra való odafigyelés” fontosságára.
A TÁMOP.5.6.1.C-11/2-2011-0033 számú pályázatban az áldozatsegítés területén tevékenykedő érintettek együttesen léptek fel a bűnmegelőzés és áldozatsegítés érdekében. A projekt lehetőséget adott a potenciális áldozatok, illetve az áldozattá vált személyek közvetlenebb elérésére, az állami áldozatsegítés és a „civil áldozatsegítés” szoros összekapcsolására. A projekt fő célcsoportjai a 18 év alatti iskolás gyermekek, az időskorúak, a helyi lakóközösségek, segítő szolgáltatók, bűncselekmények sértettjei és természetesen az áldozatokkal közvetlenül foglalkozó szakemberek voltak.
Számos rendezvénye után hamarosan végállomásához érkezik a projekt. Március 27-én, pénteken a megvalósítók zárókonferenciát tartottak Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában. A rendezvényen Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd szakmai előadások következtek. Dr. Zséger Barbara „Az áldozatok jogai 2015 után – áldozatsegítés az uniós elvárások tükrében” címmel foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Medve Judit rendőr alezredes Nógrád megye viktimológiai helyzetéről és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tevékenységéről beszélt, Dr. Budai István bv. ezredes pedig az elítéltek reintegrációjának új módszereiről adott tájékoztatást. A projekt eredményeit Telekné Dézsi Piroska projektmenedzser foglalta össze. Megtudtuk, hogy az elmúlt két évben többek között szakmai fórumokon, szakértői munkacsoportokkal, tanácsadások, képzések és tréningek lebonyolításával, esetmegbeszélésekkel, közösségi szintű bűnmegelőzési rendszer kiépítésével és települési mediációs rendszer működtetésével igyekeztek hozzájárulni ahhoz, hogy az áldozatok kiutat találjanak, s ahhoz is, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az áldozattá válók száma, javuljanak az önvédelmi képességek, javuljon az áldozatok társadalmi visszailleszkedése, csökkenjenek a bűncselekmények térségünkben. Az áldozatok részére pszichológiai tanácsadást biztosítottak, önismereti képzést és reintegrációs foglalkozásokat szerveztek. Az áldozatsegítésben részt vevő szakembereknek képzéseken, tréningeken, tapasztalatcsere és szakmaközi fórumokon vehettek részt. Mindeközben folyamatosan tájékoztatták a lakosságot a nyomtatott és az elektronikus médiában, kitelepülésekkel igyekeztek „közel kerülni az emberekhez”, iskolások számára a korcsoportnak megfelelő előadásokat tartottak, kiadványokat szerkesztettek, rajzversenyt szerveztek. A konferencia Végh Béla szakmai vezető előadásával zárult, amelyben a hangsúlyozta a projekteredmények fenntartásának fontosságát.

Címkék: projekt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.

2024. Április 23. 09:58, kedd | Helyi

Czomba Sándor: munkához juthatnak a tartós álláskeresők.

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.