Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. December 14. 10:51, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Őshonos facsemeték Nógrádban is

Őshonos facsemeték Nógrádban is

Idén már 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket a Gemenc Zrt. által indított mozgalom jóvoltából.

A Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát! akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
A Gemenc Zrt. 2009 októberében indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban. Azóta 13 megye - Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala - 84 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez.
Ebben az évben közel kétezer, a mozgalom indítása óta pedig több mint nyolcezer facsemetét ültettek el. Az erdőgazdaság a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, idén főleg kocsányostölgy-, kislevelűhárs-, magyarkőris- és nyírcsemetéket ültettek. A jelentős aszály miatt a korábbi években adományozott csemeték egynegyede pusztult ki, melyet minden esetben pótolt az erdőgazdaság.
Az önkormányzatok ősszel és tavasszal faültetési napokat szerveznek, biztosítják a csemetékhez a névtáblát, gondoskodnak a nyilvántartásról, a Gemenc Zrt. pedig a született gyermekek számának megfelelően, térítésmentesen adja a szükséges facsemetéket, valamint szakmai iránymutatást nyújt a telepítéshez.
A gemenci erdőgazdaság szeretné, ha a három éve útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, az erdőhöz, ezáltal a természeti környezet védelméhez.

Címkék: facsemete

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.