Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. November 11. 13:13, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

A Nógrád Megyei Főügyészség indítványai nyomán a nyomozási bíró nyolc gyanúsítottal szemben rendelt el kényszerintézkedést, akik szervezett módon jutottak hozzá magánszemélyek egészségügyi személyes adataihoz, majd azok alapján f

A Nógrád Megyei Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt folyamatban lévő büntetőeljárásban nyolc személy letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bíró felé, az indítványok tárgyában a bíróság a tegnapi napon hozott döntést.

A tényállás lényege szerint gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték idősekről vagy fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok velük együttműködő személyzetétől az otthonok lakóinak, másrészről magánszemélyeknek a személyes és orvosi adatait.

Az így jogosulatlanul beszerzett különleges személyes adatokkal visszaélve a cégek képviselői átadták azokat a velük együttműködő – elsősorban – ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik az adatok felhasználásával és az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül olyan valótlan tartalmú orvosi vényeket állítottak ki, melyeket az azokon megnevezett személy egészségi állapota nem indokolt.


Az így kiállított vények alapján a cégek legyártották a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály szerinti legnagyobb társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközt (jellemzően gyógycipőt).

Az érintett cégek képviselői ezután a jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelték a gyógyászati segédeszköz után járó támogatási összeget, melyet utána részükre a NEAK kiutal.

A gyanúsítottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el.

A gyanúsítások tárgya bűnszervezetben elkövetett különösen nagy illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, több ezer rendbeli különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása.

A Nógrád Megyei Főügyészség nyolc személy – két ortopéd orvos, két asszisztens, egy cég tulajdonosa, gazdasági vezetője és üzletkötője, valamint egy másik vállalkozás tulajdonosa – letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bírónak.

A nyomozási bíró mind a nyolc terhelt esetében kényszerintézkedés elrendeléséről döntött, hét gyanúsítottat letartóztatásba helyezett, további egy terheltnek – az egyik asszisztensnek – a bűnügyi felügyeletét rendelte el, ezen végzéssel szemben a Főügyészség fellebbezést jelentett be.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által az ügyről kiadott sajtóanyagok az alábbi linken érhetők el:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/koltsegvetesi-csalas-miatt-orvosok-asszisztensek#6

Balassagyarmat, 2022. november 11.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:52, szerda | Helyi

Hideg idő sok napsütéssel

Kezdetben a Dunántúlom, elsősorban délnyugaton átmeneti hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű.

2023. Február 08. 07:30, szerda | Helyi

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója!

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója! A Westendben épült át az Automobil és Tuning Show idei fődija, a SEAT Leon ST FR

2023. Február 07. 13:28, kedd | Helyi

Szén-monoxid-szivárgással, kéménytűzzel és gépjárműtűzzel indult a hét!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban.

2023. Február 06. 11:09, hétfő | Helyi

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.