Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 16. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: mti

Országszerte több mint 600 program a Kulturális örökség napjain

Országszerte több mint 600 program a Kulturális örökség napjain

Országszerte 100 település mintegy 260 helyszínén több mint 600 ingyenes programmal várják a közönséget a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében szombaton és vasárnap.

Az Aranykorok emlékezete címmel az 500 éves reformációról, a 200 éve született Arany Jánosról és a 150 évvel ezelőtt megkötött kiegyezésről is megemlékező rendezvénysorozat részeként Budapesten vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton és vasárnap a Fiumei Úti Sírkertben, a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben és a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben is.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) a Bécsi kapu téri Országos Levéltárában vasárnap kötetbemutató, épületbejáró séták és kézműves foglalkozások is várják a közönséget, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) a hétvégén pedig mindkét campusát megnyitja a látogatók előtt.

Zalaegerszegen szombaton régészeti ásatásokra várják az érdeklődőket a tervezett Mindszentyneum területén, a Balatoni Múzeumban pedig Keszthely aranykora címmel tartanak vetítőképes előadást, és Deák Ferenc hagyatékából nyitnak kamaratárlatot.

A Nyírség és a Hajdúság legszebb épített örökségeit keresi fel szombaton a Nyírbátorból induló, több helyszín érintésével Debrecenben véget érő kerékpáros túra. Gávavencsellőn a régi svábházat nézhetik meg az érdeklődők, ahová a helyi lakosság által adományozott berendezési és használati tárgyak emlékeznek a település sváb őseinek életmódjára és kultúrájára.

Szombathelyen egy főtéri bankfiók és a helyi MÁV székház alatt található római kori emlékeket lehet megtekinteni egy vezetett városnéző séta keretében, de szombaton délelőtt az Iseum is ingyenesen látogatható lesz. Kőszegen a történelmi kisváros híres tornyait, rejtett harangjait, ritkán látogatható kápolnáit kereshetik fel az érdeklődők vezetett séták keretében.

Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum mauzóleumának homlokzatán esténként egyedülálló fényfestés lesz látható, a háromdimenziós, animációs film az egykori koronázó templomot jeleníti meg. Belvárosi sétákra is várják a közönséget, szombaton két vezetett túrán a Nemzeti Emlékhelytől indulva Fehérvár középkori szakrális helyeit járhatják be az érdeklődők.

Országszerte több mint 600 program a Kulturális örökség napjain

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében vasárnap délután a Magyar Ispita műemléképületet mutatják be, amelyet 1666-ban vásárolt meg gróf Széchenyi György győri püspök. A műemléképület bemutatását követően a Váczy Péter Gyűjteményben tartanak tárlatvezetést, később Szeretlek Győr címmel Lebó Ferenc szobrászművész mutatja be a kiállítását.

Sopronban szombaton délután a Pék-házban rendhagyó tárlatvezetést tartanak, ahol a kenyérsütés praktikáiba is beavatják a látogatókat. A fertődi Esterházy-kastély tájkertjeit és rózsakertjét járhatja be csaknem egyórás séta keretében a közönség A mulatóerdő titka címmel szombaton és vasárnap.

Vezetett sétákon ismerkedhetnek az érdeklődők Pécs kulturális örökségével is. A Lépten-nyomon Zsolnay elnevezésű programon a baranyai megyeszékhely belvárosában fellelhető építészeti kerámiákat mutatják be a Szerecsen Patikát, a Vasváry-házat és Zsolnay Vilmos Jókai utcai szülőházát is érintve. A Középkori Egyetemtől induló tematikus séta pedig Pécs napjainkban is látható török kori épületeit, valamint rejtett emlékeit ismerhetik meg a résztvevők.

Tolna megyében a reformáció 500. évfordulója jegyében a kismányoki és a váraljai evangélikus templomokat keresheti fel a közönség. A bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló vendégei a felszíni látogató központ mellett föld alatti sétát tehetnek: délelőtt a 250 méter mély K1-es kamrában ismerkedhetnek a létesítmény működésével, egy alkalommal pedig a 340 millió éves gránittömbben épített tároló felszín alatti látogatókamrájába mehetnek le.

Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt G. Nagy Ilián Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperáját tekinthetik meg az érdeklődők vasárnap este. Szintén a Kossuth téren rendezik meg szombaton és vasárnap a VII. Debreceni Kézműves Fesztivált, ahol 15 pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek.

Szolnokon a Damjanich Múzeum a Sebestyén körúti látványraktárát nyitja meg a látogatók előtt szakmai tárlatvezetéssel. A közgyűjteményben filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést rendeznek a reformáció 500 éves évfordulóján, emellett vezetett túra indul Szolnok legrégebbi városrészébe, a Tabánba is.

Egerben túrát szerveznek a Nagypréposti palotában, amely immár hatvan esztendeje a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár otthona. A látogatók az 1770-es évektől kezdve kísérhetik végig a palota történetét napjainkig. Emellett Rendhagyó Kult-túrát tartanak a könyvtár egyik legszebb szakrészlegében, az egri Megyeházán, a Közigazgatási Szakkönyvtárban, ahol a nagyközönség elől általában elzárt muzeális értékű terembe is bebocsátást nyerhetnek a résztvevők.

Az 1902-ben épült, eredetileg sok funkciójú kecskeméti Cifrapalotát mutatja be a pincétől a padlásig ifj. Gyergyádesz László művészettörténész szombaton. Kiskunfélegyházán a Nyitott templomok éjszakáján szombat este nyílik meg Jászberényi Matild textilművész Belső kert című kiállítása, de lesz hangverseny, orgona-, valamint harang- és harangjáték-bemutató is.

A komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézete szombaton nyílt napon mutatja be a brigetiói légiótábor 2017 júliusában megkezdett feltárásának eredményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során