Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 02. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Örökség, ajándékozás, megtámadás

Örökség, ajándékozás, megtámadás

Fellebbezhet-e az egyik gyermek abban az esetben, ha szülője testvérének ajándékozza ingatlana tulajdonrészét? Válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Édesanyám 10 éve elhalálozott, így örököltem utána egy negyed tulajdonrészt, a húgom is, Édesapám pedig a fennmaradó 2/4 rész tulajdonosa maradt. A napokban kaptam a Földhivataltól egy Egyszerűsített határozatot-szemlét, melyben döbbenten láttam, hogy Édesapám ajándékozás címén a húgomra íratta az Ő 2/4 részét, melyre csak haszonélvezeti jogot tartott fenn. Édesapámmal mindeddig jó viszonyban voltam, én segítettem neki mindenben, hisz húgom kinn él Angliában, aki csak évente egyszer jön haza. Abban az időpontban is, mikor Ők a hátam mögött az ajándékozást megejtették, én szülőm élettársának a házában egy fürdőszoba komplett kivitelezésén dolgoztam. Ezzel, hogy szülőm a testvérem nevére íratta a saját tulajdonrészét, tulajdonképpen kizárt a későbbi öröklésből. Még a fellebezési határidőn belül vagyunk, kérdezném Önt, hogy mit tehetnék ez ügyben? Vagy esetleg az 1/4 tulajdonrészem ellenértékéhez hogy juthatnék hozzá? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az ajándékozás az érintettek közötti ügylet, ezt megtámadni azért, mert az Ön örökrésze elvész, nem tudja, hiszen mindenkinek joga van a saját vagyonával rendelkezni. Amire az eset körülményei függvényében lehetősége lehet, az a Ptk-nak az ún. „betudás”-ra vonatkozó rendelkezése alkalmazása, mely szerint a kötelesrész, vagyis a törvényes örökrész, a jelen esetben a hagyaték ½ részének a fele, vagyis a teljes hagyaték ¼ része erejéig lehet igénye a testvérével szemben, arrra, hogy az Ön örökrésze felét adja ki. Ezt az igényt a hagyatéki eljárásban tudja érvényesíteni.

7:83. § [Betudás]
(1) A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenes adományként kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani.
(2) Ha a kötelesrészre jogosult leszármazó az öröklésből kiesett, leszármazójának kötelesrészébe be kell tudni mindannak az ingyenes adománynak az értékét, amelyet ő és a kiesett felmenő kapott. Több leszármazó az adományt a hagyatékban való részesedésének arányában köteles betudni.
(3) Az örökhagyó a betudást - kifejezett nyilatkozattal - elengedheti. A betudás elengedése más jogosult kötelesrészét nem sértheti.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Nádas Gábor ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.