Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2015. Február 17. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Öröklés és többlethasználati díj

Öröklés és többlethasználati díj

Visszamenőleg kérhet-e többlethasználati díjat az az örökös, amelyik nem használja az adott ingatlant attól, aki viszont benne lakik? Erre válasz az onlinejogsebesz.hu! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Öcsémmel ketten vagyunk örökösei egy lakásnak. Ebben a lakásban én laktam édesanyámmal az utolsó 10 évében, majd halála után is maradtam a lakásban. Ennek 4 éve. Öcsémnek már nagyon kellene a lakás árának fele. Értékesítésre olyan áron, amit ő akar, nem nagyon van kilátás. Most többlethasználati díjat akar kérni tőlem visszamenőleg! Az a kérdésem, hogy ezt mennyire visszamenőleg kérheti, ha eddig nem is kérte. Egyáltalán milyen módon kell ezt hivatalosan lerendezni, hogy ő kéri én meg fizetek. Szóban, vagy írásban? Ha visszamenőleg, akkor ő hogyan bizonyítja, hogy ezt kérte tőlem valaha is? És ha én csak azért vagyok a lakásban, mert nem tudjuk eladni, tehát egy kényszerállapot... akkor is kérheti ezt a díjat? Tényleg már csak egy kérdés: Én követelhetek-e rajta olyat (mivel én fizetek minden lakással kapcsolatos kiadást), hogy legalább a közüzemi számlákban lévő alapdíj felét fizesse. Mivel az nem az én fogyasztásom, azt akkor is meg kellene közösen fizetnünk, ha üresen állna a lakás.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ha valaki egymaga lakik a közös tulajdonú lakásban, akkor valóban többlethasználati díjat kell fizetni a másik tulajdonában álló ingatlanhányad használatáért. Ezt elméletileg 5 évre visszamenőleg, azaz az elévülési időn belül lehet kérni. Ha azonban a testvére eddig nem kérte ezt és nem küldött felszólítást ez ügyben, akkor lehet azzal védekezni, hogy visszamenőleg ezt Ön nem fizeti, csak a felszólítástól, igényközléstől kezdve. Arra, hogy kényszerből lakja a lakást, nem lehet hivatkozni.

Az ilyen megállapodásokat mindig érdemes írásba foglalni, és rögzíteni benne a többlethasználati díj mértékét (ez általában egy normál bérleti díjnak az Ön esetében a fele) és a havi fizetési határidőt.
Az jó ötlet, hogy bizonyos költségeket a többlethasználati díjba beszámítson, főleg ha a másik fél is elfogadja.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 14:14, szerda | Belföld

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

2023. Február 01. 14:10, szerda | Belföld

Agrárkamara: az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.