Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2014. Április 23. 06:00, szerda | Belföld

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Ajándékozható-e az örökölt ingatlanrész gondokság alatt álló személynek, egyebek közt a témakörben erre keres választ az onlinejogsebesz.hu szakértőinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Kérdésem a következő: Anyukánk halála után a testvéremmel megörököltük a nagyszülői ház 1/4-ét, amit most szeretnénk a nagymamánknak ajándékozni. Az anyukánk övegyének haszonélvezeti joga van erre az 1/4-re. Kell a haszonélvező beleegyezése? A nagymamánk kizáró gondnokság alatt van, én vagyok a gondnoka. Kérdés, hogy ettől még neki ajándékozhatom a részemet? Hogy kell ezt elindítani és milyen iratokat kell beszerezni? Kb. mennyibe kerül egy ilyen procedúra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel.

2014. 04. 01.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A cselekvőképességgel nem rendelkező személy részére ajándékozni lehetséges, az ajándékozás elfogadása tekintetében helyette a gondnoka jár el. A haszonélvező beleegyezése nem szükséges az ajándékozáshoz, természetesen az elajándékozott ingatlanilletőségen a haszonélvezeti jog továbbra is fennmarad. Amennyiben éppen a gondnok az egyik ajándékozó, úgy a gyámhatóság eseti gondnokot (általában egy ügyvédet) fog kirendelni, aki a szerződésben az ajándékot elfogadó nyilatkozatot a cselekvőképtelen személy helyett megteszi. Az eseti gondnok kirendelése iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes gyámhatóságnál kell előterjeszteni. Az eseti gondnok részére díjat kell fizetni, amelyet a gyámhatóság állapít meg (pár ezer Ft-os nagyságrendben). Az ajándékozás egyenes ági rokonok között illetékmentes, azonban a szerződéshez ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi munkadíj a felek között szabad megállapodás tárgya, általában az ajándékozni kívánt ingatlan értékéhez igazodik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.