Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. November 25. 23:59, péntek | Helyi
Forrás: Szűcs Adrienn

Óriáskerék Salgótarjánban

Óriáskerék Salgótarjánban

Beszélgettünk egy pár szót Salgótarján Fő terén, a napokban épült monumentális, szórakoztató „játék” tulajdonosával, Sárközi Árpáddal.

- Miért most hoztad ide, Salgótarjánba a kereket, és milyen apropóból?


- Nyáron van egy fix helye, a Richter Szafari Parkban, Nagykőrösön, ott üzemeltetem. Beszélgettük már többször a városvezetéssel, és most találtuk legideálisabbnak az időpontot, így a karácsonyi készülődésben, az adventi forgatagban. Ez az óriáskerék varázsa, az adventi és a karácsonyi időszak. Minden nagyvárosban az adventi vásár fő profilja az óriáskerék.

- Mondj egy pár paramétert a kerékről.


- Az összeállítás egy hét, hatszemélyes gondolák vannak rajta, részben zárt gondolák. Az alapterülete 18x12 méter, 32 méter magas, 144 fő fér bele. Egy menet 3 körből áll, 5-6 percet vesz igénybe. Egy gondola 600 kg-ot bír el.


- Milyen más, ehhez hasonló „játékszereid” vannak még?


- Van dodgem, kiskörhinta, céllövölde… Én igazából vidámparkos vagyok! Ezzel is kezdtem. Gyerekkorom nagy álma volt, hogy egyszer legyen egy óriáskerekem. Az elsőt még gyerekként legóból építettem, aztán addig dolgoztam, míg végül meg tudtam venni magamnak egyet, amit most Salgótarjánban ki is lehet próbálni.


- Mikor lettél a tulajdonosa?


- Ennek idén áprilisban, ez egy vadonatúj játék! Remélem, hogy nagy sikert aratok majd vele!


- Hogyan működik a szerkezet?


- Az áramot a József Attila Művelődési és Konferencia Központon keresztül vételezem. Az aggregátor vészhelyzet esetére van a helyszínen, hogy ha elmenne az áram, beüzemeljük és aki fent maradt, azt le is tudjuk hozni. Szóval csak biztonsági szempontból van itt az áramfejlesztő.

- Meddig lehet majd használni Salgótarjánban az óriáskereket?


- A tervek szerint december 31-ig lehet kiélvezni. November 26-án indul el, hétfőtől péntekig, 15¬–20 óráig, szombattól vasárnapig, 10–¬20 óráig lehet majd használni.

- Mondj kérlek néhány szabályt, melyek használata nélkülözhetetlen.


- Felszállás előtt nem szabad enni-inni. A dohányzást azt el kell felejteni! A kezeket a fülkén belül kell tartani. Testi és szellemi fogyatékkal élők számára a használat nem biztonságos. 18 év alatt és a 90–¬120 cm testmagasság között, kísérő személy jelenléte kötelező.


- Szeretnél-e valamit üzenni a környékbelieknek?


- Üzenem mindenkinek, hogy jöjjenek el és próbálják ki, mert ez egy egyedülálló lehetőség, nem volt még a városban ilyen „nagy” látványosság.


- Köszönöm szépen a tájékoztatást és a beszélgetést!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 17:31, péntek | Helyi

Családi ház fala omlott le Karancsalján

Leomlott egy családi ház vályogfala huszonöt négyzetméteres területen csütörtök este Karancsalján, a Rákóczi úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók egy munkagép segítségével lebontották az érintett falszakaszt, majd fa gerend

2023. Február 01. 10:38, szerda | Helyi

Összevont kutyás képzés Balassagyarmaton

A Nógrád vármegyei rendőrök a Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjaival tartottak kutyavezetői képzést. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szolgálati kutyavezetői rendszeresen szerveznek összevont kutyás képzéseket a vármeg

2023. Február 01. 09:41, szerda | Helyi

Összeütközött egy személyautó és egy hulladékszállító teherautó

Összeütközött egy személyautó és egy hulladékszállító teherautó kedd délelőtt Ludányhalásziban, a Szent István úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit. Az autóban két ember utazott, őket kön

2023. Január 30. 10:06, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres alapterületű családi házban szombat délelőtt Nógrád településen, a Dózsa utcában. A lángok két helyiségben pusztítottak, valamint a tetőre is átterjedtek, amely három négyzetméteren károsod