Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. December 10. 06:20, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: újra kell írnunk a költségvetést

Orbán: újra kell írnunk a költségvetést

Alapjaiban át kell írnunk a költségvetést, amihez már szombaton hozzálátunk – nyilatkozta péntek délután Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök.

A bővebben nem indokolt bejelentést sajtóértesülések szerint a magyar gazdaság recessziója is magyarázhatja. Orbán azt is leszögezte, sosem fogunk egy csónakban ülni a britekkel.

Orbán Viktor közlése szerint a büdzsét alapjaiban kell újra írni – s mivel erre kevés idő van, már szombaton munkához látnak, ő pedig találkozót kezdeményez a gazdasági miniszterrel – tudta meg az Index. Bár Orbán kijelentésére bővebb magyarázatot a portál kormányközeli forrásokból sem kapott, valószínűleg tartják, hogy a mögött a harmadik negyed éves GDP-adatok állhatnak, melyeket szintén pénteken hoztak nyilvánosságra. Az elemzés szerint a gy a majdnem 6 százalékkal bővülő mezőgazdaság kivételével lényegében a teljes magyar gazdaság recesszióban van, például a feldolgozóipar 1, az építőipar 3,6 százalékos mínuszt mutatott.

A másik ok a német központi bank, a Bundesbank rossz előrejelzése lehet – véli az Index szakértője – a pénzintézet ugyanis tovább rontotta a bruttó német hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését, arra hivatkozva, hogy az adósságválság hatásai visszafoghatják a gazdasági növekedést Európában, aminek kedvezőtlen hatásai lehetnek a német exportra. Mindez kedvezőtlenül érinti a némettel szoros kapcsolatban álló magyar gazdaságot is.

Azzal kapcsolatban, hogy a britek visszautasították a kormányközi szerződés aláírását, Orbán azt mondta, Magyarország és Nagy-Britannia sosem fog egy csónakban ülni. A magyar képviselet, nyolc másik országhoz hasonlóan még nem írta alá a paktumot – arról előbb a helyi parlament véleményét is kikéri.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.