Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2024. Március 12. 22:39, kedd | Bulvár
Forrás: Dr. Neha Chaudhary/web/zsuffa csaba

Öngyilkos hajlamhoz vezethet az antidepresszáns szedése

Öngyilkos hajlamhoz vezethet az antidepresszáns szedése

A világjárvány második évére a fiatalok rossz mentális egészségi állapota miatti sürgősségi ellátások száma megnőtt és különösen a női serdülők körében látták

az öngyilkossági kísérletek vagy önkárosítás miatti látogatások emelkedését.

A fiatalok körében az antidepresszánsok gyakoribb felírására utaló új kutatás megerősíti, hogy a Covid-19 világjárvány idején és után sok fiatalnál romlott a mentális egészség.

A 12 és 25 év közötti korosztályban az antidepresszánsok használatának aránya a világjárvány előtti időszakhoz képest már növekedett, de a járvány kitörése után az antidepresszánsok kiadásának üteme majdnem 64 százalékkal gyorsult fel.

A nemek szerinti különbségek messze a leginkább szembetűnőek.

A világjárvány második évére a fiatalok rossz mentális egészségi állapota miatti sürgősségi ellátások száma megnőtt, és különösen a női serdülők körében láttuk az öngyilkossági kísérletek vagy önkárosítás miatti látogatások emelkedését

A legjobb kezelés kiválasztása során az antidepresszánsok alkalmazása gyakori és elfogadott, miközben hangsúlyozzák, hogy szükség esetén nem szégyen a szedésük.

Ezek a gyógyszerek rendkívül hatékonyak lehetnek, javítva az életminőséget, a hangulatot és csökkentve az önkárosítás kockázatát. Bár az aggodalmak érthetőek, fontos az őszinte beszélgetés a szülők és a fiatalok között az antidepresszánsok előnyeiről és lehetséges mellékhatásairól, különös tekintettel az öngyilkossági gondolatokra.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kockázatok miatt fontos a rendszeres konzultáció az orvossal.

A gyermekek jelentős viselkedési vagy hangulati változásai, mint például az alvási szokások, szociális élet, hozzáállás, iskolai teljesítmény, koncentráció esetén az antidepresszánsok szükségességét jelezhetik.

Fontos azonban, hogy csak a gyermekpszichiáter tudja ajánlani a megfelelő kezelési tervet, és csak a szakember válaszolhat a gyógyszerekre vonatkozó kérdésekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.