Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 22. 13:45, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt!

Ombudsman: gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt!

Az alapvető jogok biztosa szerint gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt, továbbá ennek érdekében folyamatosan monitorozni kellene a magyar jogszabályokat is. Szabó Máté erről a Gyermekbarát igazságszolgáltatás itthon és Európában című csütörtöki budapesti nemzetközi konferencián beszélt.

Az ombudsman úgy látja, a "gyermekbarát profilú" jogi és politikai intézmények kialakításához nem elég egy-egy kampány vagy tematikus év, a gyermekbarát világ kialakításához több éves folyamatos munkára van szükség.
Szabó Máté szerint hasznos lenne például egy olyan társadalmi szervezet, ami folyamatosan figyelemmel kísérné, monitorozná, gyermekbarátak-e az egyes intézmények, valamint a jogszabályok.
Az ombudsman a jelenlegi helyzetet érzékeltetve azt mondta, ha létezne a gyermekek alkotmánybírósága - ami a jogszabályokat és az intézményeket a gyermekjog szempontjából, és nem pusztán az általános alkotmányjogi szempontokból vizsgálna meg - akkor annak nagyon sok munkája lenne Magyarországon, és másutt is.
Lux Ágnes, a biztosi hivatal főosztályvezető-helyettese azt közölte, Magyarországon évente több mint 100 ezer gyerek kerül valamilyen kapcsolatba a hatóságokkal, és azt szeretnék, ha az ott folyó eljárások megfelelnének a gyermeki jogok legmagasabb szintű védelmének.
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, évente 30 gyerek hal meg bántalmazás miatt, és hatezer 14 év alatti kiskorú sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt. Jelezte, ezek a traumák a fiatalok későbbi életére, fejlődésére is kihatnak, így például 53 százalékkal többen lesznek fiatalkorú bűnelkövetők, és harmadával nagyobb az esélyük arra, hogy felnőtt korú bűnelkövetők lesznek.
Arról beszélt, a jogrendszert és a különböző eljárásokat úgy próbálják meg átalakítani, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje. Példaként említette, hogy a meghallgatásra szóló idézést, illetve tájékoztatót "gyereknyelvre" is lefordítják, és a meghallgatásokat lehetőleg a legközelebbi hatóságnál végzik el.
Fontos előrelépésnek mondta a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását, ahol a fiatalok vallomását rögzítik, hogy a későbbi eljárásokban ne kelljen megismételni, és ezzel újabb traumát okozni nekik. Közölte, 2014 végéig minden megyében kialakítanak ilyen gyermekbarát helyiséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár