Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Október 15. 16:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Bruzák Noémi

Október a látás hónapja - idén a digitális világ vizuális kihívásai lesz a fókuszban

Október a látás hónapja - idén a digitális világ vizuális kihívásai lesz a fókuszban

Idén is megrendezik a \"Látás hónapja\" programsorozatot, az októberi kampány ezúttal a digitális világ vizuális kihívásaival foglalkozik.

Szabadi Zsolt, a szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, október 31-ig 294 vizsgálati pont és a optikai szaküzlet várja ingyenes látásvizsgálatra és szaktanácsadásra az érdeklődőket.

Az idei látás hónapját "A digitális világ vizuális kihívásai - védekezés a kék fény ellen" mottóval rendezik. Mint mondta, a digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott "kék fény" terhelés pedig kortól függetlenül mindenkit érint, akár szemüveges, akár nem.

Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek, a GPS eszközök vagy a led-világítás túlzott használata a szem megerőltetéséhez, szemfáradtsághoz vagy akár álmatlansághoz is vezethet - mondta, hangsúlyozva, léteznek ma már olyan optikai megoldások, amelyekkel ezt a kék fény terhelést csökkenteni lehet.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája. Nagy Zoltán Zsolt igazgató a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményére, a diabéteszes retinopátiára hívta fel a figyelmet a látás hónapja kapcsán.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemeli, a betegség során kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, hosszútávon pedig vaksághoz vezethet, és leginkább a rosszul beállított vércukorszint következménye.

Bár a kórkép kialakulása megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel, testmozgással és évenkénti szemfenék vizsgálattal megelőzhető lenne, a 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban mégis a diabéteszes retinopátia.

A mintegy 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer beteg vak vagy súlyosan látássérült, a számuk pedig folyamatosan nő, évente megközelítőleg további ezer ember veszíti el látását a diabétesz miatt - ismertette a statisztikát Nagy Zoltán Zsolt. Hozzátette: megfelelő prevencióval ugyan 95 százalékban megelőzhető lenne a látásromlás vagy vakság, a Semmelweis Egyetem két évvel ezelőtt végzett országos felmérése szerint a cukorbetegek majd egyharmada soha nem volt szemészeti szűrésen.

Az idei Látás hónapja programhoz kapcsolódó optikai boltok listája megtalálható a http://www.latashonapja.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.