Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2022. Október 03. 10:13, hétfő | Helyi
Forrás: police.hu

Október 1. - Az idősek világnapja

Október 1. - Az idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek világnapjává. Ez a nap az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól, ráirányítva a figyelmet a korosztályt érintő problémákra, az áldozattá válás magasabb kock

A rendőrség különös figyelmet fordít az időskorú állampolgárok védelmére, ezért az általuk látogatott rendezvényeken, programokon, valamint a nyugdíjas klubokban is rendszeresen tartanak bűnmegelőzési előadásokat. Elsősorban, a lopással és betöréses lopással, valamint a csalásokkal kapcsolatosan adnak hasznos információkat a prevenciós szakemberek a szépkorúak részére.

Kérjük, fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait!

Amennyiben ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni Önhöz, úgy minden esetben kérje el tőlük a fényképes igazolványukat. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül az ismeretleneket, még rövid időre sem.
Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől!
Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.
Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be! Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül!
Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!
Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki! Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!
Az úgynevezett unokázós csalók többször próbálkoznak idős emberektől pénzt kicsalni. Az elkövetők a telefonhívások alkalmával a kiszemelt áldozatokat legtöbbször azzal az ürüggyel keresik fel, hogy közeli hozzátartozójukat - gyermeküket, unokájukat - letartóztatták és szabadításukhoz pénzre van szükség, vagy valamilyen baleset érte őket.

Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt, se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e! „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy valakit elküldenek a pénzért!
Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
Ne adják meg személyes adatait ismeretleneknek!
Vigyázzon értékeire! Ne adjon esélyt a bűnözőknek!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 03. 14:11, kedd | Helyi

Autóbaleset és több tűzeset hétfőn

Összeütközött két személyautó hétfő délután Salgótarjánban, a Salgó úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember volt érintett, egyiküket kórházba szállították a mentőszolg

2023. Január 03. 13:58, kedd | Helyi

Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része term

2023. Január 03. 12:27, kedd | Helyi

Pizzázni indultak, rendőrségen kötöttek ki

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása vétség miatt indított eljárást egy 20 és egy 19 éves bárnai lakos ellen.

2023. Január 02. 10:50, hétfő | Helyi

4 NAP – 8 BALESET

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt négy napon nyolc közúti közlekedési baleset történt.