Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 08. 18:30, hétfő | PR

Okosan locsolni a hőségben

Okosan locsolni a hőségben

A nyár a kerti partik, sütögetések időszaka, amikor családunk és barátaink körében töltjük időnket, borozgatunk, fürdünk a medencében, közösen élvezzük a kert adta lehetőségeket és élményeket.

Persze nem kizárólag ezekért az élményekért szeretnénk rendezett és zöldellő kertet. A szépen gondozott és karbantartott kert (és gyep) látványa nyugtatóan hat ránk. Ezért a legmelegebb hónapokban különösen fontos a fű, a növények rendszeres vízpótlása, azaz a locsolás.

Mire kell odafigyelni?

Egy növény vízigénye függ a fajtájától, speciális tulajdonságaitól, de éppúgy a föld minőségétől és az időjárástól is. Ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy a kert adottságainak megfelelő növényeket ültessünk, magokat vessünk, és nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő öntöző eszközök, locsolótömlők kiválasztására.

A rendszeres öntözés a nyári kánikulában elengedhetetlen. Ez egy kisebb kert esetében könnyebben kivitelezhető, van, hogy elég az öntözőkannát megtölteni vízzel és azzal locsolni, de praktikusabb locsoló slaggal, állítható locsolófejjel öntözni, amivel a gyepet is könnyebb locsolni.

Ha nagyobb kertünk van és nemcsak a gyeppel kell törődni, szánjunk kis időt a különböző locsolótömlők áttanulmányozására. A locsolótömlő vagy slag legyen csavarodásmentes, valamint alak- és nyomásálló. Sőt, vannak már olyan locsolótömlők, amely az UV-sugárzásnak is ellenállnak! A textil locsolótömlők az erőse szőtt textilszálaknak köszönhetően kiváló minőségűek. A tömlőkocsi használata kifejezetten ajánlott a közepes és nagy kertek tulajdonosainak.

Mivel Magyarországon is évről évre egyre melegebb, mediterránabb lesz az éghajlat, érdemes szárazságtűrő növényeket, virágokat ültetni a kertbe. A büdöske önmagában is szép, de a veteményesben nagy hasznát vehetjük például. Vagy ott van a kék sudárzsálya, ami még a méhecskéket is vonzza, a kerti pillangóvirág vagy a nagyvirágú porcsin pedig gyönyörű színbe öltöztetik a kertünket. Ne feledkezzünk meg a pozsgásokról és kövirózsákról, azaz a sziklakertek ékköveiről sem!

Mikor és hogyan érdemes locsolni?

Lehet nem is gondolnánk, de a locsolásra is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Figyeljünk arra locsolás közben, hogy a víz ne folyjon át túl gyorsan a növény föld alatti részein, inkább locsoljunk lassan, enyhébb sugarú vízzel, hogy mélyebben is átnedvesíthessük a földet, azaz a növény gyökeréhez is eljusson a nedvesség. A nagy nyomás ugyanúgy károsíthatja a növényeket, mint a túl sok vagy a túl kevés víz.

Fontos, hogy akkor locsoljunk, amikor kisebb a párolgás, tehát inkább a kora reggeli vagy az esti órákban öntözzük növényeinket. Ha locsolókannával vagy locsolótömlővel öntözünk, figyeljünk rá, hogy közvetlenül a növény tövéhez juttassuk a vizet. Ez egyrészt gazdaságos, másrészt hatékonyabb megoldás. Ha van rá lehetőségünk, gyűjtsük az esővizet és használjuk el locsolásra! A muskátlik és a többi virág a virágládában meghálálja, ha esővízzel öntözzük őket!

Ha nagy a hőség és a szárazság, könnyen lehet, hogy naponta többször is kell locsolnunk. A szárazságtűrő növények is előbb-utóbb szomjasak lesznek. Ám akkor se a tűző napon öntözzünk, továbbra is inkább a reggeli és az esti órákban, a legforróbb órákban nem szabad kint tartózkodni a napon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat