Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Óceánban talált mikroorganizmusból fejlesztenek ki antibiotikumot

Óceánban talált mikroorganizmusból fejlesztenek ki antibiotikumot

Egy teljesen új és szokatlan antibiotikus vegyületet vontak ki a Kalfironia partjánál talált tengeri mikroorganizmusból. Az új antibiotikum ritka és ellenáll az ember egészségét fenyegető súlyos betegségeknek – számol be a BBC.

Amerikai tudósok szerint az anthracimycin nevű anyag hatásosnak tűnik az MRSA és a lépfene ellen. A vegyület egyedülálló kémiai szerkezete új antibiotikumos gyógyszercsalád kifejlesztéséhez vezethet. Thomas Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ igazgatója épp a közelmúltban figyelmeztetett az antibiotikum-kezelésnek ellenálló úgynevezett „rémálom-baktériumokra”, miközben Sally Davies brit tisztifőorvos a nemzetbiztonságot is fenyegető időzített bombának nevezte azokat.

Ezért a mostani felfedezés meglehetősen jó hír. A most talált vegyület semelyik már ismert természetes antibiotikumhoz nem hasonlítható, elsősorban egyedülálló kémiai szerkezete miatt. Annak kezdeti tesztelése bizonyította a lépfene elleni hatékonyságát, amit előszeretettel használnak a bioterrorizmus fegyvereként, emellett hatékony volt az MRSA superbaktérium ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 08:28, vasárnap | Belföld

Augusztus 20. - Egyedülálló drónshow várja a közönséget kedden

Ezerháromszáz drón összehangolt repülése teszi még látványosabbá az idei Szent István-napi tűzijátékot, a szervezők több mint egy éve készülnek a produkcióra, amely Magyarország történelme és kulturális öröksége előtt tisztele

2024. Augusztus 18. 08:27, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Augusztus 17. 08:20, szombat | Belföld

Sokkal egyszerűbben lehet majd belépni az állami weboldalakra a Digitális Állampolgárság Programmal

Sokkal egyszerűbben lehet majd belépni az állami weboldalakra, például a magyarorszag.hu weboldalra, az EgészségAblak vagy az eSZJA felületére a szeptemberben induló Digitális Állampolgárság Programmal