Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: orientpress

Obama lemondta találkozóját Putyinnal

Obama lemondta találkozóját Putyinnal

Lemondta Moszkvába tervezett csúcstalálkozóját Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel, mert Moszkva menedékjogot adott Edward Snowdennek. A kétoldalú találkozó lemondásától függetlenül részt vesz a G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján. Moszkvába viszont nem utazik el, helyette egy svédországi látogatást iktat be a programjába.

Ben Rhodes, Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese elmondta: Oroszország múlt heti döntése Snowden menedékkérelméről csak tovább rontott az egyébként is feszült orosz-amerikai viszonyon. Az elnök azért döntött úgy, hogy lemondja a Moszkvába tervezett kétoldalú megbeszélést Putyinnal, mert csak kevés jel utal arra, hogy a találkozón előrelépést lehetne elérni. Mint ismert, Oroszország a múlt héten ideiglenes menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről.

'Továbbra is együttműködünk Oroszországgal azokban az ügyekben, amelyekben megvan a közös nevező, de az elnök és nemzetbiztonsági csapata egyhangúlag arra jutott, hogy a csúcstalálkozót nincs értelme megtartani a jelen körülmények között' - közölte a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is 'visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.'

A Kreml csalódott amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi találkozóját - közölte szerdán Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója.
Usakov telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, a Kreml úgy látja, hogy a döntés hátterében egyértelműen a Snowden-ügy áll.

A kialakult helyzet azt jelzi, hogy az Egyesült Államok 'továbbra sem hajlandó az egyenjogúság alapján építeni a kapcsolatokat' - fogalmazott Putyin tanácsadója. Ennek ellenére hozzátette: Oroszország továbbra is fenntartja az Obama elnöknek szóló meghívást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak