Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 23. 08:14, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Elkezdődött az Országos Településfásítási Program őszi ültetési időszaka, amelynek során az ország 345 településén nyolcezer fát ültetnek el - jelentette be Nagy István agrárminiszter

- pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszentmiklóson, ahol a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán a diákokkal közösen három hársfát ültetett.

A tárcavezető elmondta: a Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2019-ben hirdette meg az Agrárminisztérium, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása.

"A Országfásítási Programmal megfordítottuk a negatív erdőtelepítési trendet, a Településfásítási Programmal pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési programot indítottuk el" - fogalmazott.

Hozzátette: sikeres az "Újszülöttek erdeje" elnevezésű program is, amely szavai szerint a következő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálja.

Ebben a programban az állami erdészeti társaságok az adott vármegyében született gyerekek számával megegyező darabszámú facsemetét ültetnek el évente, ami 600-700 hektárnyi gyarapodást eredményez az erdeinkben - mondta.

Nagy István kiemelte: "hazánkban száz év alatt sikerült megduplázni, 2 millió hektárra növelni az erdőterület nagyságát, így az ország területének egynegyedét borítja erdő".

Szólt arról is, hogy az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki a fával borított térségek.

A magyar gazdák 2020 óta több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak, minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállományt hoztak létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

Nagy István elmondta azt is: a közös agrárpolitika stratégiai tervében minden korábbinál több, a Vidékfejlesztési Programhoz képest háromszoros forrás áll az ágazat rendelkezésére.

Szavai szerint öt év alatt összesen 310 milliárd forintot fordítanak közvetlenül arra, hogy több és jobb minőségű erdők legyenek, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek.

Címkék: faültetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.