Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 16. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Nyáron is fontos az óvatosság!

Nyáron is fontos az óvatosság!

A hőség és az eső próbára teheti a legtapasztaltabb gépjárművezetőket is.

A nyár közepén többen indulnak nyaralni, vagy szabadságukat, vakációjukat töltik, így az utakon is többen közlekednek. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.
A tapasztalatok alapján a nyári forróságban a közúti közlekedésben résztvevők türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek, és ezért a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. Többször előfordul a sebességhatárok túllépése, a szabálytalan előzések, hirtelen kormánymozdulatok és manőverek, melyek fő baleseti okok.
Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvíz szerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. A gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra; így az kiszorul a gumiabroncs felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely a vízelvezetésre. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején csökkentsék a sebességüket vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.
A sebességhatárok túllépése mellett ugyanolyan veszélyeket tartogat az indokolatlanul lassú haladás is, mely nem csak a mögöttes forgalmat akadályozza, de vezetőtársaikat olyan előzési manőverekre készteti, melyek az úgynevezett „frontális” ütközések fő okai.
Összességében a nyári hőség idején, ha tehetik, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást, a gépjármű átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni, a sebességhatárokat tartsák be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjanak. Az előzést szabályosan, arra alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:
a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Programkereső

Címkék: biztonság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.