Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 28. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Nyáriasan telnek a tavasz utolsó napjai!

Nyáriasan telnek a tavasz utolsó napjai!

A napsütés lesz túlsúlyban, de délután a Dunántúlon egy hidegfront hatására elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Kedden És itt feltámad az északira-északnyugatira forduló szél. Kora reggel 9-16, délután 23-29 fokot mérhetünk, nyugaton lesz hűvösebb.

Szerdán már többségében a Dunától keletre alakulhatnak ki elszórt záporok, zivatarok a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, a Dunántúlon kezdetben erős. A hidegfront nem hoz lehűlést, délutánra ismét 23 és 29 fok közé melegszik a levegő, keleten mérhetjük a magasabb értékeket.

Csütörtökön keleten, valamint a nyugati, délnyugati tájakon már délelőtt előfordulhat eső, zápor, zivatar, késő délután és este pedig a középső területekre is érkezhet csapadék. A záporok, zivatarok mellett többórás napsütésre készülhetünk az ország legnagyobb részén. A nyugatias szél többnyire gyenge, mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos lökések. A legmelegebb órákban 24-29 fokot mérhetünk.

Pénteken erős lesz a gomolyfelhő-képződés és többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok, zivatarrendszerek is kialakulhatnak, melyeket jégeső, viharos széllökések, felhőszakadás kísérhet. A délies szél többfelé megélénkül. A csúcshőmérséklet 22-30 fok között valószínű.

Pollenjelentés
Fenyőfélék alacsony
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Bodza alacsony
Bálványfa nincs

Gombák közepes


Fokozatosan erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is.

A csalánfélék virágporának mennyisége fokozatosan emelkedik, közepes, esetenként magas szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a fenyőfélék, a bálványfa, a bodza és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden is marad nyárias időjárás, fronthatás nem várható.

Meleg, többfelé fülledt lesz a levegő, ami nehézlégzést, mellkasi panaszokat, szédülést okozhat.

Fejfájás, gyulladásos panaszok is jelentkezhetnek.

A melegre érzékenyebbeknél pedig fáradékonyság, bágyadtság, alvászavarok is előfordulhatnak.

A szelesebb nyugati tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet, valamint fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, sokfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden főként nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Környezetükben vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban néhol hirtelen lecsökkenő látótávolságra számíthatunk.

Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, de zivataroktól függetlenül is megerősödik a nyugatias szél a délután második felében.

Az alapvetően napos időben érdemes vezetés közben naposzemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 06:53, szerda | Helyi

Meddig őrzik meg a klinikák, rendelők a leleteinket?

Évente 75 millió egészségügyi dokumentum keletkezik hazánkban. A betegek egészségügyi dokumentációit, így például a laborleleteket, ambuláns lapokat,

2024. Július 17. 05:39, szerda | Helyi

Mészöly Kálmán, a Vasas futballtörténelem legkiemelkedőbb alakja

83 esztendős lenne Mészöly Kálmán, a Vasas futballtörténelem legkiemelkedőbb alakja.

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.