Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Június 25. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Nyári idő sok napsütéssel

Nyári idő sok napsütéssel

Az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délen, délkeleten és délnyugaton erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés.

Kedden Ezeken a tájakon helyenként zápor, zivatar is kialakulhat, késő délután pedig egy-egy hevesebb vihar sem kizárt felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. Hajnalban 12 és 19, délután 27 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán a napos időszakok mellett egyre többfelé alalkulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk lesz a változó irányú szél. A legmelegebb órákban 25 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Csütörtöki nap is többfelé tartogat záporos, zivataros időt, helyenként ismét lecsaphatnak heves viharok is. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Pénteken már több napsütésre van kilátás, de helyenként zápor, zivatar még kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szombaton sokat süthet majd a nap, és már csak elszórtan északon és északkeleten valószínű egy-egy zápor, zivatar. Nyugaton megélénkülhet a délies szél. 29 és 34 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erős pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas tartományban alakul, az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony-közepes tartományban alakul.

Alacsony, esetenként közepes koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is.

Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a fenyőfélék és az éger virágpora is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden front nem lesz felettünk, de a melegedés miatt a melegfrontra érzékenyek körében különféle tünetek előfordulhatnak.

Emiatt migrén, fejfájás, fáradékonyság, dekoncentráltság, szívproblémák, keringési panaszok, légzési nehézségek és rosszullét egyaránt jelentkezhet.

Nő az infarktus veszélye is, valamint alvászavar is előfordulhat.

Záporok, zivatarok idején felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délen, délkeleten és délnyugaton helyenként zápor, zivatar is kialakulhat, késő délután pedig az említett tájakon egy-egy hevesebb vihar sem kizárt felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel.

Az érintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentős mértékben lecsökkenhet a látástávolság, néhol esetleg vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, ezért akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Ugyanakkor a meleg időben tompulhatnak reflexeink.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:17, szombat | Helyi

Így lopják el az ember hangját

Sokan nem is sejtik, hogy működik az átverés: így lopják el az ember hangját, és máris kész a baj. Egy brit felmérés szerint az emberek fele még soha nem hallott arról,

2024. Szeptember 28. 16:01, szombat | Helyi

Pluszpénz az autótulajdonosoknak - jó megoldás lehet az autóbérlés vagy bérbeadás?

Egy szokatlan ötlettel kereshetnek pluszpénzt az autótulajdonosok Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

Salgótarján - Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül - szeretné, ha megvalósulna?

Egy új módszer a kistermelők közösségi piacterének kialakítására. Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül a SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIACTÉR. Akár Ön is csatlakozhat!

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, az emberi alakot formázó PEPPER ROBOT

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.