Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 15. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Nyári idő sok napsütéssel.

Nyári idő sok napsütéssel.

Kezdetben szinte mindenhol zavartan napsütésre számíthatunk. Délután hazánk nagy részén sok napsütésre van kilátás, de a Dunántúlon többfelé, valamint helyenként a középső tájakon erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés

Szombaton Viszont átmeneti jelleggel egy-egy zápor, zivatar csak elszórtan nyugaton és északnyugaton alakulhat ki. A Dunántúlon és helyenként a középső tájakon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalra 5 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet. Délután 25-30 fokot mérhetünk, viszont a záporok, zivatarok környezetében hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Vasárnap napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként kialakulhatnak futó záporok, zivatarok egy súroló hidegfront hatására. Többfelé élénk lesz a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Délutánra 24 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Kedden és Szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Kedden 28 és 34, szerdán már 31 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton front nem lesz felettünk, de nagy lesz a napi hőingás, emiatt fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, mellkasi panaszok, szédülés és dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

A hűvös hajnali órákban felerősödhetnek a görcsös jellegű panaszok és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A napos idő azonban jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei is, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton az ország legnagyobb részén száraz időre számíthatunk, egy-egy zápor, zivatar csak elszórtan nyugaton és északnyugaton alakulhat ki a délutáni és az esti órákban, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság.

A Dunántúlon és helyenként a középső tájakon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, így akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.