Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. November 05. 08:56, vasárnap | Bulvár
Forrás: mult-kor/web/zsuffa csaba

November 9-e a FELTALÁLÓK napja - Hedy Lamarr 1913-as születésnapjának tiszteletére

November 9-e a FELTALÁLÓK napja - Hedy Lamarr 1913-as születésnapjának tiszteletére

Hat házasság, megannyi film és találmány: Hedy Lamarr különös élete. Találmányaival alapvetően járult hozzá – leginkább – a haditechnológia fejlődéséhez.

Hedwig Eva Maria Keisler néven Bécsben született. Hedyt nem járatták iskolába, hanem inkább otthon, házitanítók nevelték. Már egészen fiatalon négy nyelven beszélt folyékonyan, zongora és táncórákat vett, majd 16 évesen az osztrák főváros egyik leghíresebb, Max Reinhardt vezette színiiskolájának lett a növendéke.

Hedy Lamarr portréja

19 éves volt, amikor egész életét meghatározó döntések sorát indította el: férjhez ment a nála 13 évvel idősebb osztrák fegyvergyároshoz, Fritz Mandlhoz. Vagyis ekkor mutatkozott meg először a fegyverekhez, valamint az eskövőkhöz való vonzódása (utóbbiból összesen hat jutott neki élete során).

Szülei kívánságára a zsidó vallásról katolikusra tért át.

Férjével nagy fegyverbemutatókon, vásárokon vett részt, ahol megismerkedett a fegyverek tervezésével, a modern haditechnológiákkal. Ennek később nagy szerepe lett feltalálói karrierjében.

Hedy Lamarr műszaki tehetsége

Lamarr a híradásokból tudta, hogy a szövetségesek igen sok torpedót veszítenek. Mérnöki szintű ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, a torpedókról is.

Egy hatékony torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló eszköz.

A dolog érdekessége, hogy a találmány véletlenszerűen keletkezett. A torpedók rádióvezérlését már az első világháború végén is használták, de ezeket könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával.

Ez ellen azt találta ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. A torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak. Ennyi frekvencia egyidejű zavarasához már túl sok energiára lett volna szükség abban az időben, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan.

A kidolgozott találmányt titkos kommunikációs rendszerként (Secret Communication System) nyújtották be az Országos Feltalálói Tanácshoz (National Inventor's Council) 1940 decemberében.

A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, és 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták először az abban részt vevő hajókon.

Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.

A rádiótechnológiában történő adatátvitel e különleges típusa megalapozta a jövőbeli telekommunikáció, például a bluetooth technológia fejlesztését.

Így működik ma az adatátvitel
A bluetooth-t az 1990-es években fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a különböző eszközök közötti adatátvitelt, rövid távolságon belül. Minden eszköz rendelkezik egy adó- és egy vevőegységgel, amelyeken keresztül lehetőség nyílik a kölcsönös adatátvitelre. Ezenkívül minden bluetooth-szal ellátott eszköz rendelkezik egy 48 számjegyű számmal, amely összetéveszthetetlenné teszi az eszközt a hálózaton belül. Ma az úgynevezett ISM-sávot használják az információ továbbítására.

Ő volt az első nő a történelemben, aki megkapta a "Feltalálók Oscarját", azaz a BULBIE Gnass Spirit of Achievement Bronze díjat. Ma, november 9-én, születésének évfordulóján ünneplik az Európai Feltalálók Napját az öreg kontinensen.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.