Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Június 23. 07:30, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Nógrádi fészkekbe kerültek a nagyhalászi gólyafiókák

Nógrádi fészkekbe kerültek a nagyhalászi gólyafiókák

Mind a négy Halász fióka fészkekben nevelkedik újra, hála a kitartó csapatmunkának.

A Négyek a Nyíregyházi Állatparkból a Hortobágyra, a Górés-tanyára kerültek, ahol a repatriáló állomás szakemberei vették gondozásba az ifjoncokat. Előtte már elkezdődött a névadó szavazás, s időközben már neveket is kaptak. Adódott azonban egy lehetőség, hogy a nagyhalászi mentett gólyafiókák mégis fészekben nevelkedjen. Számukra ez a legjobb, de nehezen kivitelezhető megoldás.
Nógrád megyében jóval korábban kezdődött a gólyagyűrűzés mint a többi megyében, a darus-kocsi rendelkezésre állt, így június 10-11. között az MME munkatársai és önkéntesei megpróbálták adoptáltatni a kisgólyákat. Első lépésként olyan fészkeket kellett keresni, ahol hasonló korú 1, 2 vagy 3 fiókát nevelnek szüleik (4-es fészekaljba ötödikként már nem érdemes még egyet berakni). Ezen kívül fontos volt még, hogy az adott fészket az adoptálás után meg tudják figyelni rendszeresen, s ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni. Ez utóbbi azért is volt megvalósítható, mert a következő napokban folytatódott az MME Nógrád megyei helyi csoportjának Gólya Road Show rendezvénye (nyilvános gólyagyűrűzések), s minden nap volt elérhető darus-kocsi.
Már az is hatalmas eredmény lett volna ha csak egy-két fiókát sikerül fészekbe helyezni, de a feladatot kollégáink maximálisan teljesítették így Vitéz (HJ64), Borostyán (HJ65), Kökény (HJ66) és Picur (HJ67) már új fészektestvéreikkel éli mindennapjait, úgy ahogy több ezer gólyafióka országszerte. Így valóban úgy nőhetnek fel, tehetik majd meg az első repülésüket, ahogy azt tették volna Nagyhalászban.

Forrás: mme.hu - Fotó: Papp Ferenc

Címkék: gólya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.