Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs veszélyben az idei költségvetés

Nincs veszélyben az idei költségvetés

A tartalékoknak köszönhetően a rosszabb növekedési feltételek mellett is tartható az idei költségvetési hiánycél.

Miután az első fél évben egy százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, a kormány felülvizsgálja az idei évre vonatkozó előrejelzését, amelyben korábban stagnálást jósolt – írja a Magyar Nemzet.

Nincs ok aggodalomra az eddigi adatok alapján, a költségvetési tartalékok bőven fedezik a lassuló gazdaság veszteségeit – ezt mondta a lapnak Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. A szakember szerint az első félévben a gazdaság teljesítménye az eurózóna válsága, a beruházások csökkenése, a belső fogyasztás enyhe visszaesése és a mezőgazdaságot sújtó aszályos időjárás miatt csökkent. Az elemző hangsúlyozta: a negatív trend ellenére a költségvetés pályája időarányosan a terveknek megfelelően alakult.Szakértők szerint az év második felében az év elejéhez képest enyhe javulás várható, azonban így is 0,8 százalékkal zsugorodhat az idén a gazdaság.

A kormány a harmadik negyedév után felülvizsgálja idei makrogazdasági prognózisát, és valószínűleg ront az idei, stagnálás közeli növekedési várakozásán; az idei költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben – mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban kedden. Varga Mihály reagált Pleschinger Gyula kijelentésére, azt mondta 'nehéz büszkélkedni egy mínusz 1,3 százalékos növekedési adattal, de 'nem reménytelen a helyzet', mivel a kormány olyan fontos döntéseket hozott az elmúlt két évben, amelyek megteremtik a jövőbeli növekedés alapját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk