Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. Április 08. 07:39, szombat | Belföld
Forrás: FKMTJS

Nikola Tesla a távirányító, az energiaátvitel, a robottechnika atyja.

Nikola Tesla a távirányító, az energiaátvitel, a robottechnika atyja.

Nikola Tesla az Osztrák-Magyar Monarchia horvátországi területén született. Mérnöknek tanult Grazban, majd a prágai egyetemen (1879-1880).

A fizika és a matematika specializáció után az elektromosságtan iránt érzett különös vonzalmat. Elektromérnökként karrierje Budapesten indult egy telefontársaságnál, a Puskás fivéreknél. Itt született első találmánya is, egy távbeszélő-erősítő.

Szabadidejében Strassbourgban megalkotta az indukciós motor prototípusát. 1884-ben Amerikába hajózott. Pár centtel, egy ajánlólevéllel, néhány versével és egy repülőgép tervezetével a zsebében érkezett New York City-be. Thomas Edison cégénél New Yersey-ben kapott állást.


Tesla 1987-ben saját laboratóriumot alapított New Yorkban. Gyors sikereket ért el az elektromos motorok, generátorok, energia-átalakítok fejlesztésében.
Így lett a XX. század hőse a váltóárammal együtt Tesla, aki több területen - mint például a távirányító, az energiaátvitel, a robottechnika - kortársai előtt járt.

1896-ban szabadalmaztatta a rádió (vevő) készüléket és publikálta vázlatait az adatátvitel alapjairól. Ezeket Marconi használta fel 1901-ben és 1909-ben Nobel-díjat kapott érte.


Egy vezeték nélküli adótorony építését kezdte el. Olyan világszerte működő kommunikációt akart kifejleszteni, amely kép- és üzenetküldésre, időjárás-jelentésre és tőzsdei gyorshírek szolgáltatására lett volna jó.

Nikola Teslát felfedezései, találmányai, víziói és tudományos előadásai miatt akkoriban médiasztárként ünnepelték.

----------
ADJUNK MINÉL TÖBBET, MINÉL TÖBBEKNEK!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

#InfoNógrád #programajánló #megvitatjuk #megbeszéljuk #NógrádInfo #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Balassagyarmat #Bátonyterenye #Pásztó #Rétság #Salgótarján #Szécsény #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.