Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Június 23. 07:31, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

New York városában ezentúl lesznek \"semleges\" nyilvános illemhelyek

New York városában ezentúl lesznek \

New York városának tanácsnokai megszavazták, hogy a város nyilvános illemhelyein kötelezően lennie kell úgynevezett semleges fülkének a transzneműek számára.

A városi tanács 47/2 arányban szavazott a semleges illemhelyek kialakítása mellett, amelyeket 2017. január elsejétől kötelező lesz működtetni. Sok New York-i étteremben már létezik ilyen mosdó: az ajtaján vagy nem tüntetnek fel nemre utaló jelet, vagy mindkét jelet (tehát férfiakat és nőket egyaránt jelző figurát) ábrázolják rajta. Daniel Dromm, demokrata párti tanácsnok - a javaslat előterjesztője - szerint a döntés "üzenet, hogy New York városa támogatja a transznemű közösséget és tisztában van e kérdés jelentőségével". Dromm szerint ez a döntés jelzés egyúttal a meleg, leszbikus és biszexuális közösség egésze számára is, s különösen fontos most, a floridai Orlando melegbárjában június 12-re virradóra elkövetett, 49 ember életét követelő tömegmészárlás után.

Az úgynevezett "mosdóvita" hónapok óta megosztja az amerikai közvéleményt, sok szövetségi tagállamban ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy emberek ne a születésük szerinti, hanem a választott nemük szerinti mosdót használhassák. Észak-Karolina szövetségi államban például a helyi törvényhozás megszavazta azt a törvényt, amely csakis a születési nem szerinti mosdóhasználatot teszi lehetővé, s ezzel kivívta az amerikai művészvilág egyes képviselőinek haragját, s nyomban bojkottját. A rocksztár Bruce Springsteen például koncerteket mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.

Címkék: illemhely, new york, wc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.