Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. December 18. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Neves magyar festők műveiből nyílik tárlat Salgótarjánban

Neves magyar festők műveiből nyílik tárlat Salgótarjánban

Évtizedes szünet után újra láthatók mások mellett Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Csontváry Kosztka Tivadar és id. Markó Károly festményei Salgótarjánban csütörtöktől.

A Dornyay Béla Múzeumban nyíló tárlat a 19. századi, európai léptékű magyar festőművészek munkáin keresztül a modern festészet születésébe nyújt bepillantást - közölte az MTI-vel Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója.
A művészettörténész hozzátette: a Kovács Gábor Gyűjteményből érkező alkotások között vannak még Barabás Miklós, Székely Bertalan, Lotz Károly, Mednyánszky László és Gulácsy Lajos festményei is. A tárlat a klasszicizmustól a romantikán és a realizmuson át a naturalizmusig ívelő stíluskorszakok nyomán rajzolja meg a portréfestészet és a tájábrázolás fejlődését.
Shah Gabriella megjegyezte: harminc éve nem láthattak Munkácsy- és Benczúr-festményeket Salgótarjánban a múzeumlátogatók. Hozzátette: a fővárosi gyűjtemény bemutatása alkalmat ad arra is, hogy a reneszánsz, akadémikus festészet és az avantgárd képzőművészet közti korszakot jól reprezentáló saját múzeumi anyagukat, a Mihályfi Ernő gyűjteményt új kontextusba helyezzék.
A Kovács Gábor Gyűjtemény darabjait 2014. március 22-ig láthatja Salgótarjánban a nagyközönség.

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:21, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei!

Kigyulladt egy szemetes konténer egy tárolóban,Elhagyta az úttestet és egy fának ütközött egy személyautó,Gázolaj folyt az úttestre kis területen egy meghibásodott járműből.

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

2024. Május 13. 09:15, hétfő | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe