Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 05. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Népszerű a Nemzeti Tanyafejlesztési Program

Népszerű a Nemzeti Tanyafejlesztési Program

Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt - mondta az augusztus 7-i beadási határidő kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a kormány eddig összesen 4,5 milliárd forintot különített el a programra amivel a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségének javítását, a vidék népességmegtartó képességének erősítését, főként a fiatalok helyben maradását igyekszik vonzóbbá tenni.

Ennek érdekében egyebek mellett kis és közepes méretű tanyagazdaságok működésének támogatása, a szolgáltatások színvonalának emelése a feladat. És olyan, az önkormányzatok által felkarolt helyi termelői piacok kialakítása, ahol a környékbeli tanyáknál megtermő zöldség, gyümölcs, valamint a hús és tejtermékek eladásával a termelők állandó plusz jövedelemhez juthatnak - mondta.

Mivel az alföldi megyékre jelező a tanyavilág, az elmúlt két évben meghirdetett program iránt Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés - magyarázta az államtitkár. Az összesítés szerint eddig 434 pályázó - családi gazdálkodó, őstermelő, önkormányzat, tanyagondnoki szolgálat - nyert pénzt, elsősorban a tanyákhoz vezető földutak karbantartására, munkagépek beszerzésére, a tanyai termékek piacra jutásának megkönnyítésére, az egészség megőrzésére és arra, hogy a tanyán élőkhöz 'közelebb vigyék a kultúrát'. A most záruló szakaszban a korábbiaknál több pályázat futott be.

Az MTI munkatársai önkormányzatoknál érdeklődtek, hogy a hétköznapokban milyen változást eredményeztek a nyertes pályázatok.

A Csongrád megyei Röszke melletti magyar-szerb határ közeli tanyavilágban csaknem 500-an élnek. Többségük idős, egyedülálló ember, ugyanakkor - amint Borbásné Márki Márta polgármester elmondta - egyre több a családos fiatal. Mindannyian örömmel fogadták a pályázati támogatás felhasználásával beindított egészségügyi szolgáltatást, amelyben mikrobusszal ultrahangos szűrésekre, ortopédiai vizsgálatra vitték őket. Több alkalommal színházlátogatást is szerveztek a kultúra iránt fogékony tanyasiaknak, és ezt - újabb pályázatok elnyerésével - szeretnék gyakorlattá tenni.

A Homokhátságon, Mórahalom, Ásotthalom, Zákányszék lakosságának csaknem egyharmada él a külterületeken. Csányi László (Fidesz) Mórahalom alpolgármesterének tájékoztatása szerint a települések kistérségi társasága pályázati pénzből útkarbantartó berendezést vásárolt a kátyúk felszámolására.

Cegléden a 45 millió forintos pályázati pénzből korszerűsítették és befedték a nyári zöldségpiacot, ahol 50-60 környékbeli tanyasi gazda kínálja portékáját rendszeresen. Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a tanyafejlesztési program pályázatain a Pest megyei város eddig csaknem százmillió forint támogatást nyert el. Ebből fejlesztették a tanyagondnoki szolgálatot, öt tanyára bevezették a villanyt, és a Máltai Szeretetszolgálat bevonásával mobil kemencét, napkollektoros gyümölcsaszalót vásároltak.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpháza az óránként 250 jószágot feldolgozni képes baromfi-feldolgozóval és tésztagyártó üzemmel gazdagodott a pályázaton elnyert 49 millió forintból. Ehhez az önkormányzat önrészként 13 millió forintot adott - magyarázta az MTI-vel Balogh József (független) polgármester. A tésztaüzemben naponta négy tonna élelmiszer készül, amelyhez a környék termelőitől vásárolt tojást használják fel. A garantált átvétel a gazdáknak jelent biztonságot, jó jövedelemkiegészítést. A két üzem tíz embernek és több száz beszállító családnak jelent megélhetést.

Solton nemrég adták át a 63 millió forint pályázati pénzből kialakított zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, amelyet a Solti Tanyasi Piac, Turisztikai, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet működtet.

Holczmann Mihály ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta: a használaton kívüli, felújított épületben jelenleg a próbaüzem zajlik. Szeptemberben indulhat a termelés, amelyhez a 20-25 kilométeres körzetben tanyákon termelt zöldséget és gyümölcsöt vásárolják majd fel. A feldolgozó termékei a térség piacaira és a közintézmények konyháiba kerül majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során