Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 05. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Nemzetközi fotókiállítás a Dornyay Béla Múzeumban

Nemzetközi fotókiállítás a Dornyay Béla Múzeumban

Ennek a kiállításnak egyetlen rendezőelve van: az itt szereplő szerzőket és műveiket az internet hozta össze. Ez adja az egzotikumát. Egyben magyarázat a megjelenő sokféle stílusra.

A fotósok személyesen jórészt nem is ismerik egymást, hiszen olykor a világ legtávolibb sarkaiban élnek. Képeiket éveken keresztül egy közösségi portál egy kis fotóscsoportjába töltötték fel. A virtuális térben már-már baráti viszony alakult ki köztük, köszönhetően az azonos érdeklődésnek, hobbinak illetve egyesek esetében hivatásnak. Fotóikon keresztül bemutatják mindennapjaikat, vizuális élményeiket, véleményüket, olykor kritikáikat.
Jól érzékelhetőek a kontrasztok. Tematikájában a letisztult minimáltól a kedves életképig terjedő paletta, a földrajzi helyen túl a szerzők eltérő életfelfogását, korát is visszatükrözi. Ugyanez jellemzi az alkalmazott technikát is. Kompakt géptől full frame-ig szinte minden megtalálható. Vannak, akik nagy súlyt fektetnek az utómunkára, vannak, akik elvből elvetik. Egyesek képzett fotográfusok, mások autodidakta amatőrök.
Az itt látható képek nem az útikönyvek, vagy magazinok típusfotóit próbálják meg utánozni. A Föld különböző, távoli helyein élő fotósok életének apró részleteit tárják elénk. Erre nem volt lehetőség az internet előtti korban. Mottó: „Tedd láthatóvá, amit nélküled senki nem venne észre”. Ez olykor bájos, máskor lélegzetelállító. Ez volt az az alapélmény, ami a kiállítás megszervezésének ötletét adta.
Tudomásunk szerint úttörő vállalkozásról van szó. Célunk az internet nevű csoda emberi kapcsolatokra gyakorolt jótékony hatásának kézzelfogható megjelenítése, itt Salgótarjánban. Másrészt szeretnénk Salgótarjánt is a „globális falu” életteli részévé tenni.
A kiállítás 2015. január 30-án nyílott a Dornyay Béla Múzeumban és március 29-ig tekinthető meg.

Címkék: múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,