Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 10. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Némi szél enyhíthet a hőségen.

Némi szél enyhíthet a hőségen.

Folytatódik a hőség, a túlnyomóan napos időben 33-39 fokra számíthatunk.

Szerdán Délután helyenként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északkeleti, keleti, majd délkeleti szél főként az északi tájakon lehet élénk.

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben legfeljebb helyenként a Dunántúlon és északon alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként élénk lesz a légmozgás. Fokozódik a forróság, 33-40 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

Pénteken nem várható változás, marad a tikkasztó hőség, 34-40 fokos csúcsokkal, sok napsütéssel. Legfeljebb elvétve északon fordul elő zivatar. A déli, délkeleti szél többfelé élénk, északnyugaton erős lehet.

Hétvégén helyenként alakulhatnak ki rövid frissítő zivatarok, de alapvetően marad a hőség sok napsütéssel, élénk, néhol erős széllel. Egy gyenge hidegfront a nyugati tájakon mérsékelheti néhány fokkal a meleget.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Hárs nincs
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony

Gombák magas


Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké közepes szinten van jelen.

Az útifű virágpora alacsony-közepes szintet érhet el, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony.

A fák közül alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a szelídgesztenye, a ciprus- és tiszafafélék, a hárs és a fenyőfélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szerdán sem érkezik front, de a meleg egyre jobban terheli a szervezetet.

Migrén, fejfájás, keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat.

Alvásproblémák jelentkezhetnek, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán helyenként a Dunántúlon lehetnek záporoktól, zivataroktól nedves, vizes, csúszós útszakaszok.

Az északkeleti, keleti, majd délkeleti szél főként az északi tájakon lehet élénk, amely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Az egyre melegebb időben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 16:24, hétfő | Helyi

Egyiptom vs. British Museum - Rosette-i kő és ami mögötte van

225 éve, 1799. 07. 15-én találták meg a Rosette-i követ, aminek a segítségével fejtették meg az egyiptomi hieroglifákat. Gyerekcipőben járna nélküle az egyiptológia. Az egyiptomi identitás mérföldköve...

2024. Július 15. 16:00, hétfő | Helyi

Miniszterelnökség: idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében.

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség.

2024. Július 15. 15:12, hétfő | Helyi

Emberre veszélyes szörnyet találtak a Balatonban - videó

Magyarországon idegenhonosnak számít ez a veszélyes faj. Nem ez az első eset, hogy a legveszélyesebb teknősfajként számontartott aligátorteknősre bukkantak a Balatonban.

2024. Július 15. 14:00, hétfő | Helyi

NAV: illegális szoftvereket foglaltak le egy végzettséggel nem rendelkező autószerelőnél.

Hamisnak minősülő autódiagnosztikai eszközöket és illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban dolgozó autószerelőnél.