Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 01. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nem mindegy, hol fogyasztja el a süteményt vagy a pizzát

Nem mindegy, hol fogyasztja el a süteményt vagy a pizzát

Drágább a sütemény, a pizza és a pékáru helyben fogyasztva, mint elvitelre vagy házhoz szállítás esetén egy július elsejétől életbe lépett európai uniós rendelet miatt.

A szabályozás minden lisztet, keményítőt vagy tejet tartalmazó ételre vonatkozik. Azt azonban nem tudni, mekkora forgalmi adó terheli azt az ételt, amit a vendég kikér, de végül becsomagoltat.

 

2116 forint helyben fogyasztva és 2000 forint becsomagolva, elvitelre az ára ugyanannak a négy szelet mogyorókrémes süteménynek egy érdi cukrászdában. A július elsején hatályba lépett rendelet szerint ha a vendég a cukrászdában eszi meg a süteményt, akkor az szolgáltatásnak minősül és magasabb, 25 százalék az áfája. Ha elvitelre vásárol, 18 százalék adó terheli. Van olyan cukrászda, ahol ezt a vevőnek kell megfizetni.

Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke elmondta: „ez hét százalék árkülönbséget jelent. A kollégáink vegyesen álltak a kérdéshez. Volt, aki úgy gondolta, hogy belefért az árba, tehát egy bruttó áron adja, csak különböző áfaösszegeket fizet be a költségvetésnek. Eddig még nem érkezett semmiféle panasz, hogy ebből hátrány származott volna”.

A cukrászok iparkamarájának elnöke szerint több lesz az adminisztráció, és a pénztárnál is nagyobb a tévesztési lehetőség, mint eddig. Pataki János attól tart, a jövőben kevesebben járnak majd cukrászdába.

Nemcsak a süteményekre, hanem minden lisztet, keményítőt vagy tejet tartalmazó ételre – vagyis a pizzákra és a pékárukra is – vonatkozik a rendelet. Egy budafoki pizzéria üzletvezetője azt mondja, nem egyértelmű, hogy külön étlapot kell-e készíteni a házhoz szállításra és a helyben fogyasztásra. A kereskedők azt sem tudják, mi lesz azzal az étellel, amit kikér a vendég, kifizeti, de a maradékot becsomagoltatja és elviszi.

Kun László, a Pizza Pince üzletvezetője azt mondta: a gyakorlati kivitelezése nehezen végrehajtható a törvényben. Mint fogalmazott: nem tudja elképzelni, hogy két árat írnak az étlapra, a szórólapra. „Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy be tudjuk ezt tartani” – fűzte hozzá.

Az adóváltozás egy július elsejétől életbe lépett európai uniós előíráshoz igazodik, amely szerint a sütemény nem terméknek, hanem szolgáltatásnak minősül, ezért nem maradhat 18 százalékos az áfája. (pr)

hírTV

Címkék: rendelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.