Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Május 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kell túlértékelni az USA növekedési számait

Nem kell túlértékelni az USA növekedési számait

Az USA gazdasága 2013 első negyedévében csupán 2,5 százalékkal nőtt, ezzel elmaradt a korábbi várakozásoktól. Adrian Brass, a Fidelity America Fund portfóliókezelője arról, hogy milyen tényezők befolyásolhatják döntően az USA gazdaságának további alakulását és az amerikai részvények teljesítőképességét, a következőket mondta: 'Az USA konjunkturális kilátásai vegyesek, mivel a gyengébb fogyasztás és az állami kiadáscsökkentések hatása legalábbis részben ismét gyengíti az amerikai vállalatok és az ingatlanpiac teljesítményét.'

„A fogyasztói bizalom ugyan folyamatosan javul a válság kezdete óta, történelmi összevetésben azonban inkább gyenge. Az elbizonytalanodás egyik oka az adóemelésekről hozott januári döntés, mivel így átlagosan 2 százalékkal csökken az amerikai háztartások jövedelme. Ezért ebben az évben valamelyest csökkenhetnek a fogyasztási kiadások' - fogalmaz a a Fidelity America Fund portfóliókezelője.

'A munkanélküliséget illetően kedvezőnek tűnik a trend' - mondja - 'ez azonban a részmunkaidős foglalkoztatottak emelkedő számának is köszönhető, ez a réteg főként a nyugdíjukat kiegészítő idősebb munkavállalókból áll. A munkanélküliek korrigálatlan száma így bizonyos mértékű alulfoglalkoztatottságot rejt, amely negatívan befolyásolhatja a növekedést.'

Az USA konjunktúrájának egyik legfontosabb húzóereje továbbra is az ingatlanpiac, amely az elmúlt években valószínűleg messzemenően kompenzálta a válság okozta veszteségeit. Mindenekelőtt azonban azt kell leszögezni, hogy az USA vállalatai pénzügyileg egészségesek. Ha javulnak a konjunkturális várakozásaik és rekordösszegű likvid eszközök folynak az új beruházásokba, az amerikai gazdaság erős hátszélben reménykedhet.

Az USA-részvények potenciálja a nyereségek növekedésében rejlik

'Mi következik mindebből az USA-részvényekre vonatkozóan?' - teszi fel a kérdést Adrian Brass. 'Az amerikai részvénypiac nincs túlértékelve, az értékelések megfelelnek az elmúlt 50 év átlagának. További emelkedés azonban elsősorban egyes vállalatok nyereségének növekedésétől, és nem a piac egészének további újraértékeléséből eredően várható' - mondja.

A kilátások most a szektorokat és a vállalatokat tekintve is igen eltérőek, nagymértékben nő az egyes papírok kiválasztásának jelentősége. Most kerülöm a bank-, ipari, energia- és közüzemi szolgáltatói szektor ciklikus részvényeit – nem utolsósorban azért, mert úgy gondolom, hogy a palagáz-boomból profitáló vállalatok már egyébként is felülértékeltek. Ipari oldalon főként a hadiipari vállalatokat fogják megviselni a kiadáscsökkentések.

'Ezek helyett olyan vállalatok részvényeibe fektetek majd, amelyek az USA-beli makrogazdasági környezettől függetlenül jól teljesítenek. Ilyenek egyrészt a defenzív papírok és ciklikus fogyasztási részvények, de igen kedvezőek jelenleg a média-, a szoftver- és a biotechnológiai vállalatok is. Legtöbbször ugyan a közepes kapitalizációjú szegmens vállalatait találom befektetésre érdemesnek, most azonban több nagy vállalatcsoport, pl. a Gilead, a Microsoft és a Pfizer részvényei is kedvezőnek tűnnek számomra.”- tudatta a Fidelity piaci krónikája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.